Hon missköter sin diabetes!

by Marie Fahlin
Trots att okunskapen om diabetes är stor är nästan alla som inte har det själva diabetesexperter! Hur många gånger har inte du hört kommentaren "Hon eller han missköter sin diabetes"! Precis som alla andra, hade jag inte mycket kunskap om diabetes när jag fick det för drygt 30 år sedan. Men redan som liten hade jag förstått att min farfar, som också hade typ 1 diabetes, misskötte sin diabetes. Och likadant var det med en annan yngre person jag hörde talas om, det folk sa om hen var att hen missköter sin diabetes. Det är ju fantastiskt – fast ingen vet hur det är att ha diabetes vet tydligen alla hur man sköter sig? För om man vet att någon missköter sig måste man ju veta hur man sköter sig? Förlåt min ironi, men jag blir faktiskt ganska trött på att höra. Oavsett om du har diabetes själv, är förälder eller anhörig till någon med diabetes tror jag du känner igen dig. Och jag misstänker att vi alla, oavsett typ, kan bli lite irriterade ibland.
Vår hund vet förmodligen också om någon missköter sin diabetes. Vår hund vet förmodligen också om någon missköter sin diabetes.

Vad gör vi då, när vi ”missköter vår diabetes”?

Många tycker vi äter fel. Det kan vara att någon äter godis, tar en semla eller en söt efterrätt. Det vet nästan alla, att man inte får äta socker när man har diabetes. Att vi ibland behöver vräka i oss socker bara för att stoppa blodsockerfall är det sällan någon som har koll på. Det kan också vara något annat vi äter fel, för mycket kolhydrater eller för lite. Och att vi ibland inte äter alls när någon bjuder. Eller att vi äter för sent eller för tidigt. Att vi motionerar för lite. Att vi motionerar för mycket. Att vi väger för mycket. Att vi väger för lite. Listan på hur man ”missköter sin diabetes” kan göras jättelång.

Finns det tips på hur man ska sköta sin diabetes?

Eftersom vi är omringade av många ”diabetesexperter” borde vi ju få många tips här. Bara att ta sin spruta så är det väl inga problem? Och inte göra något från missköta-listan? Det är bara de allra närmaste som brukar ha koll. På hur svårt det är att balansera ett bra blodsocker, hur två dagar som börjar på samma sätt kan sluta totalt olika – ur blodsockersynpunkt.

Mina värsta blodsockerdagar på länge

Jag kan ta mina två senaste dagar som exempel. Igår låg mitt blodsocker nästan perfekt. Det betyder att svängningarna håller sig mellan 4 och 9 för mig. Vi åt extra god middag igår, med kött, pommes och sallad. Men så började blodsockret sjunka i slutet av middagen. Och då gjorde jag det man inte ska göra, tänkte att det räcker med efterrätten som var på gång. Eftersom jag verkligen inte ville inte äta druvsocker mitt i maten. Det resulterade i riktigt lågt blodsocker innan det vände. Därpå följde världens rekyl under natten. Och det har varit nästan omöjligt att få ner blodsockret idag, har haft HI på blodsockermätaren för första gången på flera år. Inget funkade som det skulle. Frukostdosen gav mycket lägre effekt. Det hjälpte inte alls att ”gå ner blodsockret”, jag provade två gånger. Och plötsligt efter lunch slog insulinet till och verkade otroligt mycket. Mitt blodsocker har alltså varit katastrofalt högt under natten och dagen idag, med några få undantag. Alltså en dag då jag har ”misskött min diabetes”! Ta hand om dig och din diabetes! Och hör gärna av dig till mig om dina egna erfarenheter på marie @ diabeticdesigned.se Marie Fahlin /Diabetic Designed