Marie Fahlin invald i Barndiabetes-fondens Riksstyrelse

by Marie Fahlin

I lördags, den 25 mars 2017, blev jag invald i Barndiabetesfondens Riksstyrelse. Det känns jätteroligt, jag är enormt glad över att ha blivit tillfrågad och hoppas kunna bidra till att Barndiabetesfonden får in mer forskningspengar.

Varje dag får ungefär 2 barn diabetes typ 1 i Sverige, det är ungefär dubbelt så många som får barncancer. Vi vet alla att diabetes typ 1 är en obotlig sjukdom och vi behöver alla insulin dagligen för att överleva. Idag blir glädjande ungefär 80 % av de barn som får leukemi friska, leukemi är den vanligaste cancerformen hos barn. Jag tror att Barncancerfondens fantastiska arbete har bidragit till den positiva utvecklingen. Förra året delade Barncancerfondens ut 97,8 miljoner till forskning, medan Barndiabetesfonden kunde dela ut 7,5 miljoner kr.

Jag hoppas att Barndiabetesfonden blir lika framgångsrik som Barncancerfonden. Med så stora forskningsbidrag från Barncancerfonden ökar ju chanserna att bota fler barn, både med leukemi och andra cancerformer. Om Barndiabetesfonden skulle ha tillgång till samma storlek av forskningsmedel skulle vi förhoppningsvis kunna vaccinera inom kort, så att fler barn slipper få det. Och naturligtvis är ett botemedel den högsta önskan!

Det är alltså som privatperson jag är invald i Barndiabetesfonden. Under de närmaste två åren kommer jag, förutom det dagliga arbetet med Diabetic Designed, jobba ideellt för att Barndiabetesfonden ska få in mer pengar till diabetesforskning. Barndiabetesfonden finansierar forskning kring typ 1 diabetes. För att undvika missförstånd vill jag förtydliga att jag inte tagit ställning FÖR typ 1 diabetes MOT typ 2 och övriga diabetestyper. Däremot är jag mycket mer kunnig om typ 1 diabetes eftersom både jag själv och min ena dotter har det.

Privat är jag medlem i de seriösa diabetesorganisationer jag känner till: Barndiabetesfonden, Svenska Diabetesförbundet och Storstockholms Diabetesförening. Jag tycker alla dessa organisationer gör ett viktigt och bra arbete.

Diabetic Designed, kommer liksom tidigare att vara till för alla med diabetes – oavsett typ. Förra året skänkte Diabetic Designed 46 877 kr till Barndiabetesfonden och 11 700 kr till Diabetesfonden.

Tusen tack Barndiabetesfonden för förtroendet!

Jag ska göra mitt absolut bästa för att bidra till ett positivt arbete i styrelsen!

Marie Fahlin, här som privatperson

Här kan du läsa mer om Barndiabetesfondens anslag 2016:

http://www.barndiabetesfonden.se/Forskning/Beviljade-forskningsanslag/

Här kan du läsa mer om Barncancerfondens anslag 2016:

https://www.barncancerfonden.se/forskning/intressant-om-forskning/

Här kan du läsa mer om överlevnad i barncancer:

https://www.barncancerfonden.se/om-oss/tidningen-barn-och-cancer/aktuellt/stor-skillnad-i-overlevnad-varlden-over/

Johnny Ludvigsson Barndiabetesfondens grundare