Varför Diabetic Designed? – Del 1

by Marie Fahlin
Det här är min historia om när jag fick diabetes, när min yngsta dotter Amanda fick diabetes och några andra händelser som till slut ledde till att jag startade Diabetic Designed.

Inte det roligaste att få diabetes

När jag var 20 år fick jag diabetes typ 1. Jag gick andra terminen på KTH i Stockholm och pluggade till civilingenjör. Det kändes som någon drog ner en rullgardin framför mig. Jag kopplade, tyvärr, bara ihop diabetes med problem. Min farfar hade också typ 1 och var ofta argsint, eftersom han blev så när han fick lågt blodsocker. Jag var alltid lite rädd för min farfar, jag visste inte när han skulle bli arg men däremot att det var farligt. För egen del hade jag en familj som ställde upp helt och hållet. Men det var framförallt mina kompisar, som gjorde att jag landade så bra – familjen var så ledsen. Mina kompisar gjorde verkligen allt för mig, de hämtade mig och körde mig hem, de ansträngde sig enormt för att skaffa mat jag kunde äta (med dåtidens krav), de följde mig till toaletten när jag tog sprutan och de köpte lunch åt mig under hela studietiden – för jag klarade inte av att stå i den långa matkön! Jag har alltid försökt sköta mig så gott det går och eftersom jag inte ville leva det diabetesliv som presenterades då, har jag hittat egna lösningar. Mina diabetesväskor kom till på den här tiden, jag behövde något som gjorde att jag hade koll på att allt fanns med och att man bara behövde hålla reda på en sak. Jag har nog alltid drivits av någon knäpp känsla att jag visst kan klara allt fast jag har diabetes. Och jag tycker mest den har varit bra, för jag har alltid gjort det jag velat, rest mycket, alltid tränat, jobbat utomlands, skaffat familj, haft bra jobb.

Amanda fick också diabetes

Men så fick Amanda, min yngsta dotter, också diabetes. Hon var åtta år då och alla ni som har egna barn som fått diabetes, eller någon annan kronisk/allvarlig sjukdom, förstår känslan. Även om jag är den första att säga att det går att leva ett bra liv med diabetes, så vill jag verkligen inte att det ska drabba mitt barn – eller någon annans barn heller. Jag sydde den finaste diabetesväskan någonsin till henne. Amanda fick välja allt. Och på Astrid Lindgrens barnsjukhus frågade de var man kunde köpa den, de hade inte sett något liknande. Det var faktiskt det som satte idéen i mitt huvud. Och för första gången kände jag att det var bra att jag har diabetes, jag tänkte att kan kunna hjälpa Amanda mycket mer med, än utan. Även om det naturligtvis är mitt fel att hon fått det, den lilla ärftlighet som diabetes typ 1 har verkar vara stark i min familj. En annan händelse var viktig. En 15-årig kille som precis fått diabetes satt och pratade med sina föräldrar, i matsalen på Astrid Lindgrens sjukhus. Han undrade om han skulle kunna gå på Nobelfesten om han någon gång blev bjuden, när han fått diabetes. Jag kunde inte låta bli att fråga om jag fick prata med dem. Jag fick berätta att jag själv hade haft diabetes i många år och gått på massor av fester, och någon bal, och vi pratade om HUR man kan göra då man går på Nobelfest eller någon annan fest. Och jag började också inse att jag skulle kunna göra nytta för fler med diabetes, jag tänkte i första hand på barn. Det här var faktiskt det som gjorde att jag ville starta företag. Jag vill se till att man kan köpa det man behöver till sin diabetes och samtidigt skapa positiv inspiration, visa att livet går att leva bra fast man har diabetes.

Starten på Diabetic Designed

Det här blev starten på Diabetic Designed, som jag verkligen brinner för. Vi har idag diabetesväskor, kylfodral, diabetesdagböcker, ENORMT mycket druvsocker, smarta proteinbarer som stabiliserar blodsockret och mycket annat. Och vi arrangerar event, för att skapa positiv inspiration. Den 11 november i år kommer vi genomföra det 3:e Diabeteskalaset, för barn med diabetes och deras familjer. I höstas genomförde vi en Diabetesgala. Samtidigt samlar vi in pengar till diabetesforskning, förra året skänkte vi ungefär 3,5 % av våra intäkter till forskning! Som ni kanske hör är jag lika stolt över den sidan, som över produkterna vi säljer. Allt är antingen egen produktion eller specialimport. Jag antar att ni, om ni läst så här långt, börjar tröttna. Det blev lite längre än jag från början tänkte, så fortsättning följer. Ni kan också läsa mer här: https://diabeticdesigned.se/om-diabetic-designed/ om ni inte kan vänta ;) Jag tar jättegärna emot synpunkter och kommentarer, skriv på Facebook eller till mig på marie@diabeticdesigned.se. Tack för att ni läste. Ta hand om er! Och era barn, anhöriga och vänner, både med och utan diabetes! Marie Fahlin