Sockerfri vaniljyoghurt

by Marie Fahlin

Det är lätt att göra sockerfri vaniljyoghurt! När min dotter fick diabetes var det en stor sorg för henne att hon inte fick äta vaniljyoghurt med flingor till frukost. Efter några år hittade vi det osötade vaniljpulvret och ännu senare vaniljessens. Plötsligt blev det möjligt att göra sockerfri vaniljyoghurt med samma kolhydratsmängd som naturell yoghurt. Hoppas det här receptet kan vara till nytta för flera. Du kan själv bestämma smaken genom att öka/minska på vaniljen och mängden sötningsmedel. Den sockerfria vaniljyoghurten, med sötningsmedel, blir mycket godare ifall yoghurten får stå och dra åt sig smaken en stund, speciellt om du använder vaniljpulver. I "receptet" står mängden yoghurt i dl, men i praktiken brukar vi inte mäta yoghurten utan bara hälla upp i en skål. Vanilj och sötningsmedel mäter vi däremot oftast.

 

Sockerfri vaniljyoghurt, ingredienser till 1 portion (tallrik):

2,5 dl mild yoghurt naturell (vi använder "fet ekologisk") 0,5 kryddmått vaniljpulver ELLER 0,5 kryddmått vaniljessens 1,5 tsk sötningsmedel som inte påverkar blodsockret.

Gör så här:

1) Blanda alla ingredienser.

2) För bästa smak låt stå en stund.

3) Använder du vaniljpulver låt stå i minst 2 timmar, helst under natten.

4) Paniktips för vaniljpulver. Koka upp 1 tesked vatten (t.ex. i mikron) och häll i vaniljpulver. Efter 5 min går det att hälla i yoghurten.

Lycka till hälsar Marie / Diabetic Designed