Sockerfria semlor till Fettisdagen
Grundrecept sockerfria semlor
Receptet ger ca 20 st sockerfria semlor.Deg sockerfria semlor
Ingredienser
- Ca 7 dl vetemjöl
- 1/2 pkt jäst för matbröd (alltså INTE söta degar)
- 1 krm salt
- 1 dl ICA Sötströ
- 2 tsk stött kardemumma
- 50 g smör, rumstempererat
- 75 g kesella
- 2,5 dl mjölk
Pensling
- 1 ägg
Ingredienser sockerfri mandelmassa
För att du ska få allt på samma ställe skriver jag upp receptet på mandelmassan här igen, det är annars samma recept som här: https://diabeticdesigned.se/marsipan-och-mandelmassa-med-stevia-och-agavesirap/
Ingredienser
- 50 gram sötmandel av god kvalitet (gärna ekologisk som har lite mer smak än vanlig)
- 2 msk Ica Sötströ
- 10 ml Agavesirap (2 tsk)
Till att fylla semlorna:
- ca 3 dl vispgrädde
Gör så här:
- Börja i god tid innan med att ställa ut smöret som ska användas, så det blir rumstempererat.
- Mixa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen.
- Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över en del av mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, sötströ, salt och nystött kardemumma.
- Rör ner Kesella i blandningen.
- Tillsätt resten av mjölken.
- Används torrjäst blanda istället ner jästen i mjölet. Gör samma i övrigt.
- Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
- Tillsätt ungefär 6 dl mjöl. Spara resten till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
- Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
- Baka ut så du får ungefär 20 st lika stora bullar
- Sätt på ugnen på 225-250°C, när den första bakplåten är full.
- Låt bullarna jäsa under bakduk, det 30 - 40 minuter.
- Pensla med bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
- Låt semmelbullarna svalna på galler under bakduk.
Gör sockerfri mandelmassa
- Skålla, skala och mixa sötmandeln
- Därefter ska den mixade sötmandeln mortlas. Ta 1/3 eller 1/2 i taget så det inte blir för mycket åt gången.
- Häll tillbaka allt i mixern
- Tillsätt 2 msk Ica Sötströ (eller motsvarande)
- Starta mixern och häll i Agavesirapen
- Mixa ganska länge, tills konsistensen blivit bra.
- Avsluta med att knåda för hand.
Nu har du en jättegod mandelmassa som går att spara i kylskåpet i flera veckor. Det är riktigt bra smak på mandelmassan, man känner knappast skillnad från sådan som är med socker. Den innehåller ungefär 10 g kolhydrater per 100 gram.
Vispa grädde
Det sista momentet innan semlorna är klara är att vispa grädde.Montera semlor!
Nu är det dags att sätta ihop allt till semlor. Jag tycker det är gott att blanda mandelmassan med lite av den sockerfria semmelbullens inkråm och mjölk, då får man en mildare blandning som till smaken påminner om bagerisemlor. Fast det var inte snyggt på bild, här syns den sockerfria semlan med sockerfri mandelmassa.
Visst blev de sockerfria semlorna fina? Prova gärna att baka under helgen och njut på (eller innan) Fettisdagen!
Lycka till! Marie Fahlin Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed
Lämna en kommentar