Sockerfria semlor till Fettisdagen

by Marie Fahlin

Genom att kombinera två av mina favoritrecept blev det en ny kombination som passar perfekt inför Fettisdagen den 25 februari, nämligen sockerfria semlor! Den sockerfria mandelmassan tog jag fram inför det första Diabeteskalaset. Så att barnen skulle kunna äta gott sockerfritt godis utan att få ont i magen. Och ni kanske känner igen grunddegen till semmelbullarna, från de sockerfria kanelbullarna?

Den senaste uppdateringen är gjord 2024. Istället för att göra egen mandelmassa kan du numera köpa riktigt god sockerfri mandelmassa. 

Sockerfria semlor

Grundrecept sockerfria semlor

Receptet ger ca 20 st sockerfria semlor.

Ingredienser Sockerfria semlor 

  • Ca 7 dl vetemjöl
  • 1/2 pkt jäst för matbröd (alltså INTE söta degar)
  • 1 krm salt
  • 1 dl Sötningsmedel 1/1 Sukrin
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 75 g kesella
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg (till pensling)
  • Sockerfri mandelmassa
  • ca 3 dl vispgrädde

Vill du göra din egen sockerfri mandelmassa hittar du receptet på länken nedan. Annars köper den färdiga här. 


    Gör så här Sockerfria semlor 

    1. Ta fram smöret ur kylskåpet så det blir rumstempererat innan du börjar baka.
    2. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
    3. Om du använder färsk jäst - smula ner jästen i en degskål.
    4. Häll på lite av den varma mjölken i degskålen och blanda.
    5. Tillsätt smör i bitar, sötningsmedel, salt, nystött kardemumma och Kesella.
    6. Blanda ihop.
    7. Tillsätt resten av mjölken.
    8. Om du använder torrjäst - blanda ner torrjästen i en liten del av mjölet som du häller i först. 
    9. Tillsätt ungefär 6 dl mjöl. Spara resten av mjölet till utbakningen.
    10. Arbeta degen smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
    11. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 - 40 minuter.
    12. Knåda degen och ta upp på mjölat bakbord.
    13. Forma 20 jämnstora bullar, lägg på plåt med bakplåtspapper.
    14. Låt bullarna jäsa under bakduk, i ca 30 - 40 minuter.
    15. Pensla med bullarna med uppvispat ägg.
    16. Grädda bullarna i 225-250°C mitt i ugnen, i 5-10 minuter.
    Nu är semmelbullarna klara!
    Låt svalna på galler under bakduk och frys in de du inte tänker använda direkt. 

    Montera Sockerfria semlor

    Det sista momentet innan semlorna kan monteras är att vispa grädde. 

    Skär locket av semmelbullen. Lägg mandelmassa i botten och toppa med grädde. Lägg på locket igen.

    Jag tycker det är gott att blanda mandelmassan med lite av den sockerfria semmelbullens inkråm och mjölk, då får man en mildare blandning som till smaken påminner om bagerisemlor. Fast det var inte snyggt på bild, här syns den sockerfria semlan med sockerfri mandelmassa.

    Det blir jättegoda sockerfria semlor, som är betydligt snällare mot blodsockret än vanliga. 

    Ungefärligt kolhydratsinnehåll per sockerfri semla: strax under 20 gram

    Sockerfria semlor

    Prova gärna att baka under helgen och njut på (eller innan) Fettisdagen!

    Sockerfria semlor

    Lycka till! Marie Fahlin Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed