Sockerfria semlor till Fettisdagen

by Marie Fahlin
Genom att kombinera två av mina favoritrecept blev det en ny kombination som passar perfekt inför Fettisdagen den 25 februari, nämligen sockerfria semlor! Den sockerfria mandelmassan tog jag fram inför det första Diabeteskalaset. Så att barnen skulle kunna äta gott sockerfritt godis utan att få ont i magen. Och ni kanske känner igen grunddegen till semmelbullarna, från de sockerfria kanelbullarna?

Grundrecept sockerfria semlor

Receptet ger ca 20 st sockerfria semlor.

Deg sockerfria semlor

Ingredienser

  • Ca 7 dl vetemjöl
  • 1/2 pkt jäst för matbröd (alltså INTE söta degar)
  • 1 krm salt
  • 1 dl ICA Sötströ
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 75 g kesella
  • 2,5 dl mjölk

Pensling

  • 1 ägg

Ingredienser sockerfri mandelmassa

För att du ska få allt på samma ställe skriver jag upp receptet på mandelmassan här igen, det är annars samma recept som här: https://diabeticdesigned.se/marsipan-och-mandelmassa-med-stevia-och-agavesirap/

Sockerfri mandelmassa till sockerfria semlor

Ingredienser

  • 50 gram sötmandel av god kvalitet (gärna ekologisk som har lite mer smak än vanlig)
  • 2 msk Ica Sötströ
  • 10 ml Agavesirap (2 tsk)

Till att fylla semlorna:

  • ca 3 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Börja i god tid innan med att ställa ut smöret som ska användas, så det blir rumstempererat.
  2. Mixa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  3. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  4. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över en del av mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, sötströ, salt och nystött kardemumma.
  5. Rör ner Kesella i blandningen.
  6. Tillsätt resten av mjölken.
  7. Används torrjäst blanda istället ner jästen i mjölet. Gör samma i övrigt.
  8. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
  9. Tillsätt ungefär 6 dl mjöl. Spara resten till utbakningen.
  10. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  11. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  12. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  13. Baka ut så du får ungefär 20 st lika stora bullar
  14. Sätt på ugnen på 225-250°C, när den första bakplåten är full.
  15. Låt bullarna jäsa under bakduk, det 30 - 40 minuter.
  16. Pensla med bullarna med uppvispat ägg.
  17. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
  18. Låt semmelbullarna svalna på galler under bakduk.
Ungefärligt kolhydratsinnehåll per bulle: 15 gram

Gör sockerfri mandelmassa

  • Skålla, skala och mixa sötmandeln
  • Därefter ska den mixade sötmandeln mortlas. Ta 1/3 eller 1/2 i taget så det inte blir för mycket åt gången.
  • Häll tillbaka allt i mixern
  • Tillsätt 2 msk Ica Sötströ (eller motsvarande)
  • Starta mixern och häll i Agavesirapen
  • Mixa ganska länge, tills konsistensen blivit bra.
  • Avsluta med att knåda för hand.

Nu har du en jättegod mandelmassa som går att spara i kylskåpet i flera veckor. Det är riktigt bra smak på mandelmassan, man känner knappast skillnad från sådan som är med socker. Den innehåller ungefär 10 g kolhydrater per 100 gram.

Sockerfria semlor

Vispa grädde

Det sista momentet innan semlorna är klara är att vispa grädde.

Montera semlor!

Nu är det dags att sätta ihop allt till semlor. Jag tycker det är gott att blanda mandelmassan med lite av den sockerfria semmelbullens inkråm och mjölk, då får man en mildare blandning som till smaken påminner om bagerisemlor. Fast det var inte snyggt på bild, här syns den sockerfria semlan med sockerfri mandelmassa.

Sockerfria semlor

Visst blev de sockerfria semlorna fina? Prova gärna att baka under helgen och njut på (eller innan) Fettisdagen!

Sockerfria semlor

Lycka till! Marie Fahlin Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed


Lämna en kommentar

Notera att kommentarer måsta godkännas innan dem publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.