Supergod dessert med färsk frukt – perfekt vid diabetes

by Marie Fahlin

Vi rekommenderar, laga supergod dessert med färsk frukt till efterrätt - perfekt för oss med diabetes och samtidigt god och enkel.

 

Att avsluta en måltid med dessert är vanligt vid festligare tillfällen. Tyvärr är de flesta ”vanliga” efterrätterna alldeles för söta för att vi som har diabetes ska kunna äta en normalportion med bra blodsockerkontroll. Ett mycket bättre alternativ är att äta färsk frukt.

Färsk frukt vid diabetes - bra för blodsockret 

Det socker som finns i frukt går ut i blodet långsammare och dessutom innehåller frukten fiber och massor av vitaminer och mineraler. Men hur kul är det att äta ett äpple eller en (halv helst) banan till efterrätt?

 

Nej vårt förslag är att byta efterrätt för alla och göra en supergod blodsockervänlig version av färsk frukt. Nämligen färsk frukt med kanel och vispgrädde, perfekt för oss med diabetes men också för alla andra.

 

Laga den här fruktdesserten i första hand för att den är så god. Samtidigt är det enkelt, går snabbt att göra och ser väldigt fint ut när det är upplagt.

Apelsin med kanel och vispgrädde - färsk frukt bra vid diabets 

Dessutom, genom att tillsätta vispgrädde går kolhydraterna ännu långsammare ut i blodet. Även kanel sägs ha en blodsockersänkande effekt. Win – win för för oss med diabetes alltså.

 

Ingredienser färsk frukt dessert

1 färsk frukt / person

Vispgrädde

Kanel

 

Gör så här färsk frukt dessert:

 

  • Välj en frukt du gillar. Vi har provlagat med äpple, apelsin och banan.
  • Vispa grädde, gärna lättvispad
  • Skala och skär frukten i aptitliga bitar. Om äpplet är fint, behåll skalet och skär i fina klyftor (utan kärnhuset). Skala apelsinen så att även det vita (beska) försvinner. Skär i skivor eller ännu hellre i helt ”skinnfria” klyftor. Skär bananen i skivor.
  • Lägg upp frukten på ett fat.
  • Strö över kanel och servera med vispgrädde.
  • Njut!

 Banan med kanel och vispgrädde - supergott och bra vid diabetes

Lycka till!

Marie Fahlin

Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed