Supergott sockerfritt hallon godis

by Marie Fahlin

SUPERGOTT sockerfritt hallon godis är lätt att laga och innehåller få kolhydrater. Det har mycket god sötsur smak, som det är lätt att bli beroende av. Men det gör inget, 8 bitar av vårt sockerfria hallon godis innehåller ändå mindre socker än 1 dl mjölk. Det är lätt att göra smeten men godiset måste stå i ugnen och torka i flera timmar innan det är klart. Det tog mig ganska exakt 4,5 timmar att få en bra konsistens. OBS! Ugnsluckan ska stå lite på glänt, så att vattenångan kan komma ut. Ett tips är att sätta en gaffel eller sked i kläm. Jag tycker sockerfritt hallon godis blir godast om det inte är alltför tunt, försök att inte få ett alltför tunt lager. Fördela gärna smeten lika mellan två formar, så blir det klart lite snabbare än om du breder ut allt i en stor.

Smeten i ugnen sockerfritt hallon godis

Det svåraste tycker jag var att hålla en jämn och låg temperatur i ugnen. Jag tog hjälp av en ugnstermometer med larm och när ugnen kom upp i 75 grader öppnade jag luckan och vädrade ut värmen. Men du kanske har en bättre ugn än jag?

Ingredienser sockerfritt hallon godis

 • 500 gram djupfrysta hallon
 • 0,5 dl Ica Sötströ (eller annat sötningsmedel du gillar)
 • 3 kryddmått vaniljpulver

Sockerfritt hallon godis - gör så här:

  1. Sätt ugnen på 75 grader, med ugnsluckan på glänt. Sätt gärna en gaffel eller sked i öppningen så att luckan inte stängs.
  2. Koka upp hallon och blanda ner Sötströ och vaniljpulver.
  3. Smaka av och kolla så att du gillar smaken.
  4. Bred ut smeten på bakplåtspapper i botten av en ugnseldfast form, eller ännu bättre fördela smeten lika mellan två formar så blir den färdig snabbare.
  5. Om du vill göra lite roliga figurer går det bra att trycka ner pepparkaksformar i smeten. Men då blir det mer spill än om du bara gör rutor.
  6. I ugnen ska godiset framförallt torka och bli mer koncentrerat. Därför är det viktigt att vattenånga kan komma ut från ugnen, ugnsluckan behöver stå lite på glänt.
  7. Känn på ytan med en gaffel då och då. Man vill att smeten ska stelna, så att den inte kladdar, men samtidigt inte bli för torr.
  8. Det är naturligtvis olika mellan olika ugnar, men för mig tog det ganska exakt 4,5 timmar att få perfekt konsistens på godiset.
  9. Ta ut och låt svalna.
  10. Klipp godiset i ungefär 30 bitar.
  11. Klart att äta!
Man blir lätt beroende av den här sötsura smaken. Men med ungefär 0,5 gram socker per bit gör det inget.

Sockermängd i sockerfritt hallon godis

Djupfrysta hallon innehåller enligt min förpackning 3,4 gram kolhydrat i form av socker per 100 gram. Det blir 17 gram totalt för denna sats, med 500 gram bär. Jag fick ut ungefär 30 godisrutor. Alla var dock inte så snygga att de fick vara med på bild. ;) Det blir ungefär 0,6 gram socker per godisruta. Du kan alltså äta drygt 8 rutor innan du fått i dig lika mycket socker som i 1 dl mjölk.

Sockerfritt hallon godis - de finaste bitarna