Även hundar kan få diabetes - Susanne Lindbro

by Marie Fahlin

Det var ett besök under februari månad 2016 hos veterinären som gungade marken under mina fötter. Besöket bokades p g a av att vår Westie, Vickie hade tappat i vikt, det skulle visa sig att hon hade tappat 2 kg. Jag stod inför faktum att vår älskade familjemedlem var allvarligt sjuk. 14397220_1233493956715332_809965966_n

Veterinärens ord - Hon är väldigt sjuk, hon har ketoner i blodet. Hon har fått diabetes och hennes kropp tar av fettet och därför tappar hon i vikt. I fettet finns slaggprodukter som förorenar blodet. Man skulle kunna säga att hennes blod försuras. Hon hade också urinvägsinfektion och fick en omgång antibiotika. Veterinären försökte förklara för mig allt medan chocken och sorgen grep tag i mig, att eftersom hon var tik, behövde hon operera bort livmodern om hon skulle ha en chans att överleva. Varje löp skulle förstöra inställningen av insulinet. Eftersom hon hade mycket ketoner i blodet fanns risk för att hon inte skulle överleva operationen. Jag stod med rinnande tårar och försökte samla mig, försökte förstå. Jag visste ingenting om diabetes, allt snurrade i huvudet. Veterinären som jag känt i över 30 år fortsatte och talade nu långsammare. Hon visade mig en injektionsnål och jag fick prova att ge en spruta med koksaltlösning. Hon fick en injektion insulin direkt. Tack och lov hade vi en bra djurförsäkring som tog 75%. Dock hade jag inte tänkt på att teckna en medicinförsäkring. Om jag hade haft en sådan hade sprutor, insulin ingått. Men, men jag hade i grund och botten en bra försäkring. Nu var det fokus på att få Vickie att inte dö ifrån oss. Ja jag väljer att använda det ordet istället för att överleva, för döden var så nära oss. Hon tappade i vikt hela tiden. Hon vägde som minst 5,8 kg och hennes normalvikt låg på 8 kg. Stressen över att hinna operera henne innan hennes nästa löp forsade igenom mitt sinne varje dag. Hennes kropp hade hoppat över löpet och prioriterade hennes livsuppehållande funktioner istället. Andningen prioriterades. Men löpet kunde komma när som helst, alltmedan nivån på ketoner i blodet sakta sjönk. Men vi hann operera henne. Efter operationen blev hon väldigt sjuk igen, hon hade fått urinvägsinfektion. Ny antibiotikakur. Hennes blodsockernivåer var fortfarande skrämmande höga, de låg runt 30 och det ofta. Jag hade köpt en apparat som kollade blodsockret (ACCU-CHECK) som jag hade fått lära mig att använda. På insidan av hennes läpp stack jag henne och fångade upp blodet på en sticka. Veterinären ville att vi tog bort hennes tandsten, den kunde göra att vi inte fick ner blodsockret. Hon drack mängder av vatten de första månaderna p g a den höga blodsockernivån. Det hjälpte inte att jag gav insulin både tidig morgon och på kvällen. Som mest drack hon 3 liter vatten på ett dygn. En frisk hund dricker ca 3-4 dl vatten på ett dygn. Den enorma mängden vatten gjorde att hon hade börjat kissa inne. Efter bort tagningen av tandstenen började vi sakta nå bättre blodsockernivåer. En hund bör ligga runt 7 och absolut inte över 14. De första månaderna var jobbiga, att ha ständig oro och det är inte förrän nu efter 7 månader som jag känner att jag har bättre kontroll. Tyvärr har diabetesens höga blodsockernivåer gett Vickie en kraftigt försämrad syn. Man kan se en grumlig grå hinna om man tittar henne i ögonen och man märker att hon inte alltid ser saker. Men hon är pigg och levnadsglad och vi får mer tid med henne. Hon är bara 8 år och en Westie kan bli 16-17 år om man har tur. Vi i familjen tar inget föregivet längre, jag ser varje dag som en bonus men mitt hjärta hoppas på många år tillsammans. Jag vet inte hur det är med människor, men när en hund springer faller blodsockret och det måste jag ha i beräkningen när jag ger insulin. Ett tips är att föra dagbok för då kan man snabbt se ett mönster och lära sig hur just din hund fungerar. Det är värt det. Jag ger Vickie insulin varje dag kl 06:00 och 18:00 direkt efter hennes foderintag. Hennes blodsocker nivåer pendlar väldigt mycket fortfarande och jag får ge mellan 2-5 enheter insulin beroende på hur hon ligger. De flesta hundar brukar dock ligga på en stabilare nivå och de flesta hundägare behöver då bara ge samma enheter hela tiden. Sen har jag valt att inte nöja mig med att ligga runt 14, jag vill komma så nära 7 så ofta jag kan. Tack för att jag fick skriva här och jag hoppas att någon kan bli hjälpt av vår historia. Det går att leva ett bra liv om man är hund och har diabetes.