Att våga – min resa från insulinpenna till insulinpump
Att våga – min resa från insulinpenna till insulinpump
Kära läsare 💙
Inom kort kommer jag göra något riktigt läskigt. Som jag medvetet valt att inte göra i nästan 40 år. Men nu är det dags. Jag pratar alltså om att prova insulinpump. Här beskriver jag tankarna inför min resa från insulinpenna till insulinpump.
Insulinpennor är bra
Jag vet, många älskar sina insulinpumpar. Men vi är faktiskt många som älskar våra insulinpennor. Det kanske låter hemskt att säga, men för mig har insulinpump länge bara varit ett annat sätt att injicera insulin. Låt vara att man kan injicera mindre mängder och kontinuerligt, men fortfarande kan man göra samma sak med insulinpennor. Och i valet mellan att ha en insulinpump som sitter fast på kroppen hela tiden eller att ta fram en insulinpenna när man behöver den, har pennan varit ett självklart val för mig. Med insulinpennor behöver man inte behöva oroa sig för att något ska lossna eller göra ont när man rör sig.
Insulinpennor strular inte utan man får den dos man injicerar. Man får inte ketoner, ett slags gift som uppstår vid insulinbrist, med insulinpennor. Jag har aldrig haft ketoner under mina snart 40 år med diabetes.
Utveckling av CGM - en milstolpe för diabetes
Det har hänt mycket inom diabetesområdet bara de senaste 10 åren. Jag tycker personligen att utvecklingen av CGM-system är en av de absolut viktigaste.
CGM är förkortning för engelskans Continuous Glucose Monitoring, och betyder kontinuerligt blodsockermätning. Tack vare CGM- systemet får jag varningar när mitt blodsocker blir för högt eller för lågt, och kan korrigera. Det är oerhört viktig information som ger helt andra möjligheter att få bättre blodsocker.
Det är även tack vare CGM-systemen som insulinpumparna kunnat bli bättre. Lite mer om det senare. Men jag vill också påpeka att det funkar jättebra att använda CGM tillsammans med insulinpennor.
Förra sommaren bodde min kusin hos mig i några dagar. Vi tog många promenader med hunden. Min kusin reflekterade över att jag alltid kollade på blodsockret om vi var ute på promenad och utifrån blodsockret bestämde om vi skulle gå hemåt eller fortsätta gå längre, för att undvika lågt blodsocker eller att försöka gå ner ett högt blodsocker. Jag är oehört tacksam för min CGM som hjälper mig att få bättre blodsocker. Men jag hade inte tänkt på att det styrde så mycket. Men för att försöka få ett bra blodsocker försöker i alla fall jag anpassa mig ganska mycket.

Fastän CGM-sensorerna sitter fast på kroppen. Sedan många år har jag alltså en CGM-sensor som sitter fast på armen. Som jag alltså är lite orolig för att den ska ramla bort eller stöta till så det gör ont. Lite som med en insulinpump alltså.
CGM- sensorerna begränsar också. Sedan jag började med CGM har jag inte kunnat köra ”hot yoga” eller andra varma träningspass (sensorn ramlar av). Och jag har inte vågat att bada bastu, sensorn bara måste ramla av då.
Tack vare CGM-systemen finns självdoserande insulinpumpar
Tack vare CGM-systemen finns de nya självdoserande insulinpumparna, eller insulinpump med closed loop som de också kallas. Med de här insulinpumparna kan man få superbra blodsocker och HbA1c (långtidsblodsockret), nästan lika bra som hos en person utan diabetes.
Det är de här självdoserande insulinpumparna som gör att jag tycker det är värt att byta till insulinpump. För hur mycket jag än anstränger mig får jag mycket insulinkänningar och höga värden ändå. Och även om jag verkligen tycker om vårt egna drickbara druvsocker DexiShot, vill jag hellre äta riktig mat när jag är hungrig.

Varför provar jag insulinpump?
Det skulle vara fantastiskt om de här nya insulinpumparna är så bra som de ska vara. De stoppar insulintillförseln för att undvika insulinkänningar. De ger insulin när blodsockret är för högt. Det blir ju nästan som att vara frisk från diabetes. Nu vill jag verkligen prova självdoserande insulinpump.
Det känns jätteläskigt och jag är rädd för hur det ska kännas. Jag lämnar över kontrollen till något annat, datorn i en insulinpump. Kommer det funka bra? Och vad händer när det strular? För det gör faktiskt alla varianter då och då.
Snälla, håll tummarna för mig. Och följ med på min resa.
Har du själv gjort den här resan? Hur har det gått för dig? Berätta gärna om dina tankar både före och efter. Det hjälper mig mycket. 💙 Du når mig på mejl: marie@diabeticdesigned.se
Marie Fahlin
Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed