De första dagar med smart insulinpump
Kära läsare 💙 Det här har hänt sedan förra inlägget. Den smarta insulinpumpen är startad!
Men innan jag berättar mer vill jag bara tacka alla som hörde av sig efter förra bloggen! 🙏❤️ Ni har bjudit på många personliga erfarenheter, råd, tips och mycket heja på. Tack snälla ❤️
Så gick det till när jag fick min smarta insulinpump
En hel förmiddag på S:t Görans Sjukhus i Stockholm var inbokad. Jag kände mig faktiskt nervös. Och stressad eftersom jag hade så högt blodsocker. Innan man startar en insulinpump ska man nämligen minska sista dosen långtidsverkande insulin. Eftersom jag använder det ”korta” långtidsverkande insulinet Levemir, fanns inget insulin kvar på morgonen med högt blodsocker som resultat.
Pumpstarten genomfördes med hjälp av min vanliga diabetessjuksköterska Hanna och diabetessjuksköterska Ann-Sofie från Medtronic. Vi började med att sätta dit CGM-sensorn. Det märktes inte så stor skillnad mot tidigare, eftersom jag använt samma märke. Bra att göra tidigt eftersom den (och nästan alla CGM:er) har 2 timmars uppvärmning innan de börjar visa värdena.

Därefter gick vi igenom alla inställningar. Det var mycket nytt och mycket broschyrer och material. Jag är ingen bruksanvisningsmänniska, men brukar ha bra minne som tur är.
Till slut skulle vi starta den smarta insulinpumpen. Jag blev förvånad över att det faktiskt var lätt att sätta dit infusionssetet. Jag trodde att det skulle göra ont, men det kändes ungefär som att dit sätta en CGM-sensor. Bra att jag har övat på det några 100 gånger tidigare!

Insulinpumpen heter Minimed 780g och den har slang. Jag valde den i första hand för att Medtronics CGM:er har funkat så bra för mig. Men också för att jag hört att den skulle vara en av de ”smartaste”. Under mötet fick jag dock veta att det dröjer 2 dygn innan insulinpumpen blir smart på riktigt. Pumpens algoritm behöver lära sig hur basaldosen ska doseras utifrån personliga värden, hur den ska dosera och minska insulinet.
Vi hade mer genomgång och planerade uppföljningen. Jag valde att få på telefon, för att slippa vara borta både från jobbet och vår hundvalp. Det kändes både skönt och lite läskigt att åka från sjukhuset.
Svårt att bära insulinpump med slang
Direkt när jag skulle åka hem uppstod problemen med var jag skulle göra av pumpen. På sjukhuset konstaterade vi att en ha i framfickan på jeansen inte skulle funka, jag har alltid för tighta kläder. Jag provade att fästa pumpen med clips i jeansens linning, både fram och bak, och att lägga den i bakfickan. Men när jag satte mig ner lossnade pumpen, oavsett var den satt. Pumpen fick till slut följa med hem i jackans innerficka.
Väl hemma hittade jag en snygg väska som jag fick från Ann-Sofie på Medtronic där pumpen förvarades på sidan. Att ha pumpen ”liggande” istället för ”stående” visade sig fungera mycket bättre för mig. Jag fick även en mjukare pumpväska för natten och sov konstigt nog jättebra första natten med den, tvärt emot vad jag hade förväntat.
Plus och minus innan insulinpumpen blev smart
De två första dygnen doserade insulinpumpen basaldosen utifrån inprogrammerade inställningar, men kunde redan från början stoppa insulintillförseln när blodsockret blev för lågt. Det blev många stopp och jag låg väldigt nära den låga gränsen långa perioder, vilket gjorde mig fysiskt trött. Men jag fick faktiskt väldigt få riktiga insulinkänningar en stor förbättring jämfört med innan.
Smart insulinpump – nästan
Efter 2 dygn var det äntligen dags att starta den smarta funktionen i insulinpumpen. Jag gjorde det själv, på morgonen. Men tyckte insulinpumpen var sjukt osmart. Den doserade knappast något insulin alls trots att blodsockret blev högt. Däremot var pumpen fortsatt bra på att undvika insulinkänningar, speciellt på natten.
Dagen efter start av det smarta läget skulle jag använda funktionen ”motion” för första gången (heter temp mål på den här pumpen). Då insåg jag att jag missat att kryssa i rutan om att insulinpumpen får ge insulindoser (läget SmartGuard på). 😅 Efter det blev insulinpumpen mycket smartare.
Otroligt stor förbättring av blodsockret
Nu har jag haft insulinpumpen i smart läge i några dagar. Jag är verkligen ingen expert och lär mig fortfarande.
Det bästa är att den är så bra på att undvika insulinkänningar. De har blivit betydligt färre sedan jag startade, även innan den smarta funktionen gick igång. När det gäller de höga värdena tycker jag fortfarande att den smarta insulinpumpen är lite seg. Den sänker inte tillräckligt mycket. Men både pumpen och jag håller fortfarande på att lära oss.
Trots lite höga värden ibland har mina blodsockervärden förbättrats otroligt mycket. Före pumpstarten var det bra om jag låg 30–40 % inom målområdet. På bara några dagar har siffran ökat till 60–80 %! Och blodsockerkurvans berg och dalar är betydligt lägre. Så jag ser fram emot fortsättningen.
Just nu funderar jag på bästa sättet att bära den smarta insulinpumpen, fortfarande gillar jag bäst att ha insulinpumpen liggande. Igår trasslade min hundvalp in sig i slangen, när jag skulle lyfta henne över ett övergångsställe. Men kom i efterhand på att jag kunde ha stoppat in slangen lite bättre, då hade det inte hänt. Jag är inte så rutinerad ännu.
Jag är imponerad över hur mycket stöd och hjälp jag har fått. Min diabetessköterska Hanna har följt upp flera gånger dagtid men även Ann-Sofie har hjälpt några gånger på kvällstid. Jag har fått väldigt bra råd av båda och känner mig mycket väl omhändertagen, tack för det!
Hur var det för dig de första dagarna med insulinpump? Var det enklare eller jobbigare än du trodde? Jag blir superglad om du hör av dig och berättar.
Du når mig på mejl: marie@diabeticdesigned.se
Tack 💙
