FAQ till FRIO Kylfodral

by Marie Fahlin

Hjälp oss ta fram FAQ till FRIO Kylfodral! Ja alltså vanliga frågor och svar. Vi har fått hjälp med svar från producenten och är utlovad mer hjälp med ytterligare frågor. För det tror vi att det finns! FRIO Kylfodral är ett superenkelt sätt att hålla insulin, och annan värmekänslig medicin, sval. Det behövs inga batterier, ingen tillgång till kyla utan endast vatten för att kunna använda FRIO Kylfodral. Och kanske möjlighet att ta tid, om du som jag lätt glömmer annars. Här hittar du alla FRIO kylfodral:

Här kommer de frågor vi hittills fått från producenten. Har du egna frågor du vill ha svar på eller är något konstigt skrivet? Mejla dina synpunkter till info@diabeticdesigned.se Tack för hjälpen! Marie Fahlin / grundare till Diabetic Designed

Varför passar inte mina pennor i mitt FRIO kylfodral?

I anvisningarna står hur många pennor som ryms i kylfodralet. Om du upptäcker att alla pennor inte får plats, beror det på att ditt kylfodral har lämnats kvar i vattnet för länge och blivit överdränkt. Var noga med att följa den anvisade tiden. Kylfodralet fortsätter att expandera även efter det har kommit ut ur vattnet.
FRIO Kylfodral full-packat
Så här mycket ryms i FRIO XL - om det inte är överdränkt.

Hur förvarar jag mitt FRIO kylfodral på bästa sätt under resa?

FRIO kylfodral måste ha tillgång till luft eftersom kylan alstras genom en avdunstningsprocess. För att vatten i kylfodralets innerpåse ska kunna avdunsta, måste det finnas tillgång till luft. Det bästa sättet att resa med ditt kylfodral är att förvara den i en påse/väska/ytterficka gjord av ventilerande material eller mesh material. Om väskan inte är gjord av ventilerande tyg, rekommenderas förvaring överst i väskan med blixtlåset lite öppet. Förvara aldrig ett aktiverat FRIO kylfodral i en plastpåse eller tätt mellan annan packning!

FAQ till FRIO Kylfodral

Hur ofta behöver jag blöta om mitt FRIO kylfodral under kontinuerlig användning?

FRIO kylfodral håller i minst 45 timmar utan återaktivering, dvs blöta om. Det är dags att återaktivera när det känns lättare att sätta tillbaka dina pennor och kylfodralet sjunker ihop. Man kan även vara uppmärksam på om kristallerna känns i gelen. Vänligen notera att yttre miljöfaktorer, som yttertemperatur och fukt påverkar hur långe kylfodralet håller kylan. Om du befinner dig i en fuktig miljö, kommer kylfodralet hålla mycket längre.

Hur lång tid behöver mitt FRIO kylfodral reaktiveras / blötas om?

När du blöter om (reaktiverar) kylfodralet räcker det med blötläggning 2-4 minuter.

Hur torkar jag mitt FRIO kylfodral?

Det bästa sättet att torka ut ditt kylfodral är att lägga innerpåsen i direkt solljus på en fönsterbräda eller ovanpå ett element. Vänd gärna på innerpåsen då och då. Det kan ta upp till två veckor innan kylfodralet har torkat helt.
Jätteviktigt - torka kylfodralet

Hur lagrar jag mitt FRIO kylfodral när det har torkat?

För det första, se till att innerpåsen är helt torr. Om innerpåsen fortfarande är fuktig kan kylfodralet börja lukta illa och mögla. När innerpåsen är helt torr kan kylfodralet läggas undan, originalförpackningen är bra för förvaring.

Varför är innerpåsen i mitt FRIO kylfodral kladdig efter den första aktiveringen?

Om det uppstår en kladdig lite slemmig beläggning på utsidan av ditt kylfodral vid din första aktivering, oroa dig inte. Det beror på att kristalldamm vid tillverkningen ibland hamnar på utsidan av kylfodralets innerpåse. Torka bort överflödet och se till att du borstar av kylfodralet ordentligt när det torkat. Om du märker att kylfodral känns lite dammigt redan innan första aktiveringen, borsta bort det innan du blötlägger det.

Varför blir det kristaller på utsidan av innerpåsen?

Om det läcker kristaller på kylfodralets innerpåse, eller det känns slemmigt, efter blötläggning betyder det att innerpåsen blivit kraftigt överdränkt och kristallerna har expanderat mer än de borde ha. Låt kylfodralet torka helt och borsta bort dammet på ytan.

Mitt FRIO kylfodral är torrt och kristallerna har klumpat ihop sig, vad ska jag göra?

Om kristallerna i ditt kylfodral har klumpat ihop sig och kristallerna går att dela på, går ditt kylfodral fortfarande bra att använda. Fördela kristallerna jämnt i innerpåsen och använd som vanligt.

Kan jag lägga mitt FRIO kylfodral i kylen?

Lägg aldrig ditt FRIO kylfodral i kylskåpet! Kylfodralet kommer absorbera mycket vatten och överexpandera, vilket gör det svårt att få plats med dina pennor.

Finns det sektioner i kylfodralet?

Även om det kan se ut som det finns sektioner i kylfodralet, för att passa dina pennor i, dessa är bara de kammare som håller kristallerna separerade. Kylfodralet är faktiskt en ficka utan restriktioner.

Jag har glömt mitt FRIO kylfodral i vatten, går det fortfarande att använda?

Även om du har överdränkt ditt kylfodral, är det fortfarande användbart. Allt du behöver göra är att torka ut det helt och ta bort eventuella kristaller på utsidan.