BGAT – Blood Glucose Awareness Training

Visst skulle det vara fantastiskt om det gick att öva upp förmågan att känna vilket blodsockervärde man har? Det finns en metod för detta som kallas BGAT, eller Blood Glucose Awareness Training. BGAT har mest använts i USA. En fullständig BGAT-utbildning tar ca 8 veckor men det finns endagskurser också.

BGAT  har varit mest framgångsrik för att minska antalet allvarliga insulinkänningar, men även minskat antalet höga blodsocker.

InteriorLitenFreeStylePrecisionMetoden går ut på att man känner igenom hela kroppen och letar efter symptom på lågt/högt blodsocker. Därefter gissar man vilket blodsocker man har, och sedan mäter man blodsockret. Då kan man se hur mycket som skiljer. Tanken är att man också ska se vilka symptom man använde, om det stämde eller inte. De flesta av oss vet redan vissa symptom, men kanske kan man upptäcka fler om man känner efter ordentligt och vet att de finns.

Jag har sammanställt olika tecken på både lågt och högt blodsocker. Hjälp jättegärna till och återkoppla om du saknar något på listorna! Här hittar du listan över symptom på lågt blodsocker och här den för symptom på högt blodsocker.

Jag har provat själv lite grann och därför finns nu version 2 av tabellen. 🙂 Den går också att skriva ut ifall du vill prova själv.

För mig var de låga värdena lätta, eftersom jag alltid brukar känna dem. Men värden åt det högre hållet var jättesvåra att känna rätt. Här tror jag man skulle behöva var lite mer systematisk och kanske känna efter alla symptom för att bli bättre. Mina erfarenheter är att det är svårt att ta tid att känna efter tillräckligt mycket, och man borde nog ha en grupp där alla testar samtidigt. Åtminstone skulle jag bli mer motiverad då.

ÅterkopplBGAT_BILD_NY_Sa gärna om du testar själv och berätta vad du tyckte. När det gäller formuläret att fylla i tar jag gärna emot synpunkter på det också. Jag tog bort alla tider som var föreslagna från början, tyckte det var lättare att bara skriva tid och själv fylla i om det var lunch eller något. Och eftersom man även håller på att fylla i, la jag till en ruta för insulin. Då kan det här fungera som en provisorisk diabetesdagbok också.

Ladda ner formulär att skriva i HÄR!

Mycket fakta kommer från Therese Anderbros föredrag ”Rädsla för höga och låga blodsocker” på Bolla diabetestankars konferens 2014. Therese har gjort en doktorsavhandling om hur vår rädsla för låga och höga blodsockervärden påverkar livet med diabetes. Therese är medicine doktor, legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut, handledare i KBT och mycket duktig på att hålla föredrag! Jag är väldigt tacksam för att hon valt att forska om diabetes.

Jag hoppas det snart kommer BGAT-utbildningar på riktigt för oss i Sverige!

Lycka till!

Marie Fahlin / Diabetic Designed

Skrivet 2014-05-07  och uppdaterat 2014-05-23. Mejla gärna dina kommentarer till:  marie@diabeticdesigned.se