Sockerfria Lussebullar med sötningsmedel

Hos oss bakar vi inte ofta, men varje år gör vi sockerfria lussebullar med sötningsmedel. Det här receptet har sitt ursprung i ett recept från min mormor, och lussebullarna blir supergoda och inte alls torra. Vi tycker de här smakar så gott att det inte behövs lussebullar med socker, men det naturligtvis att ersätta sötningsmedlet med socker. 

Vilket sötningsmedel man använder är en smaksak. Även om jag helst använder Stevia, med tanke på att det är ett naturligt sötningsmedel, brukar jag ofta använda Canderel med aspartam till just lussebullar. Jag tycker nämligen det blir en liten bismak från Stevian här, även om man använder en av de bättre Stevia-sorterna. Om man

Det kan gå åt mer mjöl än vad det står i receptet, svårt att mäta rätt tycker jag. Och jag brukar faktiskt väga degen, målet är 45 g/bulle. Men ni kanske är mer vana att baka än jag. 😉

OBS! Det är rätt mängd jäst i receptet, ungefär dubbelt så mycket som i traditionella recept. Jag tror att det är jästmängden i kombination med Kesella som gör de sockerfria lussebullarna så goda.

Mitt tips är att lägga in sockerfria Lussebullar i plastpåsar så fort det går, och frysa in. Om man värmer de frysta bullarna i mikron känns det precis som nybakade!

Lycka till önskar Marie

Ingredienser Sockerfria Lussebullar:

5 dl                 mjölk
2 pkt               jäst
2 pkt               saffran
100 g              smör
1 brk               Kesella 1 %
1/2 tsk            salt
0,75 dl            socker
1,75 dl            sötningsmedel med samma volym som socker, t.ex. Canderel med aspartam eller Ica Sötströ (innehåller stevia)
ca 1,7 l           vetemjöl
1,5 dl              russin (i degen, valfritt – lägg gärna i vatten några timmar före)
1/2 dl              russin för garnering
1                     ägg att pensla med

Gör sockerfria Lussebullar så här:

1. Mortla saffran med lite socker.
2. Smält smör och blanda med mjölken, låt blandningen bli varm. Eftersom den ska blandas med (kylskåpskall) Kesella kan den vara lite varmare än vad jästen tål.
3. Om ni använder Stevia som sötningsmedel, blanda gärna ner den i mjölkblandningen så att Stevian löser sig bra.
4. Häll Kesella i degskålen och blanda försiktigt ned mjölkblandningen, så att Kesellan löser upp sig.
5. MÄT TEMPERATUREN, max 37°C för färsk jäst och 40°C för torrjäst.
6. Rör ner den färska jästen i mjölkblandningen eller blanda ner torrjästen i mjölet.
7. Blanda ner allt utom russin i mjölkblandningen .
8. Arbeta degen tills den är smidig. Tillsätt russin och blanda in.
9. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
10. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut Lussebulllar. Ca 40 – 50 g/st.
11. Jäs på plåt under bakduk, ca 15 min.
12. Pensla med uppvispat ägg.
13. Grädda i 225 i ca 5-8 minuter.
14. Låt svalna under bakduk och packa i plastpåsar så fort de svalnat något (så blir de inte torra).  Går bra att frysa.

Energiinnehåll Sockerfria Lussebullar med sötningsmedel

Om det blir 50 Lussekatter innehåller varje bulle ca 17 g kolhydrat, varav 2 gram är från socker och russin, och ca 2,5 gram fett.

Foton på Sockerfria Lussebullar med sötningsmedel

 

Sockerfria Lussebullar

Marie Fahlin bakar sockerfria lussebullar

Sockerfria Lussebullar

Sockerfria Lussebullar

Sockerfria lussebullar - ekologiska

Sockerfria Lussebullar

Sockerfria Lussebullar

Sockerfria Lussebullar Baka ekologiskt Spisen

Visningar:(16748)