Vill du få information om diabetes och diabetesprodukter?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev Diabetestips!
Aspartam - sötningsmedel med hälsoeffekter?
1981 godkändes sötningsmedlet aspartam för användning i USA. Det var en stor revolution eftersom det både är välsmakande och går att använda på de flesta sätt, t.ex. vid upphettning och bak. Idag är aspartam det mest använda sötningsmedlet. Det används t.ex. i de flesta light-läsker och i sötningsmedlet Canderel.
Däremot finns ganska många frågetecken kring hälsoaspekterna med aspartam. Det finns en högsta rekommenderade dos, som ungefär motsvarar 4 liter light-läsk / dag. Inga studier rekommenderar en högre dos, utan enighet finns åtminstone om att dosen inte bör överskridas. Därefter går meningarna isär, en del studier menar att det inte finns några problem med aspartam, bara man håller sig under den rekommenderad max-gränsen.
Andra studier pekar på att även mindre mängder kan ge upphov hälsoproblem. De hälsoproblem som diskuteras är ökad risk för cancer (leukemi, lymfcancer och bröstcancer) och nervskador i hjärnan. Dessutom finns det misstankar om att aspartam kan ge upphov till eller öka symptomen vid ADHD.
Eftersom det finns såpass många frågetecken kring aspartam vill jag personligen använda det så lite det går. Att dricka en läsk då och då, är säkert inga problem men att regelbundet dricka light-läsk eller äta light-produkter är inget jag skulle vilja göra själv, eller att min dotter gör. Däremot tycker jag det är betydligt bättre att min dotter dricker light-läsk, om hon är med kompisar, än läsk med socker. Hemma dricker vi oftast mineralvatten, med eller utan smak.
Skriver Marie / Diabetic Designed i december 2013
Källa Wikipedia bl.a.
Tillbaka till Sötningsmedel och Diabetes