Blodprov vid diabetes

Diabetes och många blodprov om dagen

Tips om blodprov som gör mindre ont och slutar blöda snabbt

Vi har fantastisk tur som lever i en tid när man kan kontrollera blodsockret själv hemma. Det är faktiskt inte så länge man kunnat det. När jag fick diabetes -86, var det helt nytt. Jag fick en burk med testremsor som man fick läsa av mot en färgskala. Jag tyckte faktiskt att det som gjorde mest ont var själva blodproven. Då fanns det bara engångs-lancetter, och de stack djupt. Aj! Ju fler stick desto mer hjälp till bättre blodsocker. Därmed inte sagt att det är lätt. En del sticker sig helst i fingrarna, som jag själv, medan andra kan sticka sig i längre ner på handens undersida. Det finns också personer som tar blodprov i armen. Jag har stuckit mig i fingrarna i snart 30 år nu, och har faktiskt fortfarande kvar känseln i fingertopparna. Här kommer mina tips på hur det kan kännas mindre.

1) Välj en blodprovstagare som känns så lite som möjligt.

Mitt bästa råd är att testa flera och jämföra. Det är inte säkert att den mätare du använder har den bästa blodprovstagaren för dig. I princip alla går att variera stickdjupet på idag.

2) Variera stickdjupet - för olika fingrar

Jag sticker mig i alla fingrar (även tummen och lillfingret) men tar oftast på sidan av fingertoppen. För att känna så lite som möjligt brukar jag variera stickdjupet på blodprovstagaren, de 3 mittersta fingrarna har samma djup, tummen 1 steg djupare och lillfingret 1 steg mindre jämfört med mittfingrarna. Framförallt kan det göra jätteont i lillfingret om man sticker sig för djupt.

3) Mindre märken efter blodprovet

På mig märks sticket knappast om man trycker mot stickstället i ca 10 sekunder, det slutar blöda direkt och det knappast några märken. Jag har ett trick för att trycka mot stickmärket med sönderrivet hushållspapper, som jag försöker visa här. Kommentera gärna eller hör gärna av dig med egna tips! Lycka till önskar Marie Se bilderna här: 1 Riv av en bit hushållspapper2 Ta blodprov, gärna på fingrets sida3 Efter mätaren fått blod, tbörja linda pappret hårt runt fingret4 Forsätt linda hårt runt fingret5 Fingret färdiglindat, låt sitta i drygt 10 sekunder därefter har det oftast slutat blöda och går att ta bort
Frio kylfodral för insulinpennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värme
Köp nu!
DexiShot drickbart druvsocker cola lemonade
NYHET
DexiShot
DexiShot är vårt eget supersnabba och jättegoda drickbara druvsocker!
Köp nu!