Högt blodsocker på natten

Eftersom det är ganska många som har problem med att blodsockret stiger på natten tänkte jag skriva lite om det här.

Jag är själv en av dem, och har från det att jag fick diabetes (typ 1) 20 år gammal och började behöva ta långtidsverkande insulin (några år senare) haft ett högre insulinbehov under natten än under dagen.

Den dosering av det långtidsverkande insulinet som sjukvården rekommenderade då, i slutet på 80-talet, fungerade aldrig för mig. Jag testade istället den dosering, som varit min räddning under hela mitt liv med diabetes, att ta 2 doser av det långtidsverkande insulinet. En gång på morgonen, runt 6-7-tiden, och en gång till middag, runt 18-19-tiden. Oavsett när jag äter, tar jag alltid Levemir (eller tidigare Insulatard eller Monotard), vid samma tid ungefär.

Doseringen har alltid varit olika på dagen och natten, och doserna har jag alltid behövt justera efter hur mycket jag motionerat. Just nu tar jag 12 enheter Levemir på morgonen och 16 enheter Levemir till middagen, jag skriver ner det mer som ett exempel på en helt vanlig variation som jag alltid haft. Är man i puberteten kan man behöva dubbelt så mycket insulin till middag jämfört med morgon-dosen.

Min personliga åsikt är att Lantus, eller något annat insulin som ska ge jämn insulineffekt under ett helt dygn, aldrig skulle fungera för mig. Jag skulle få skyhöga värden på natten och/eller massor av insulinkänningar på dagen. Nu fungerar det bra däremot.

Skrivet av Marie Fahlin, 2012-11-07