Kylfodral bruksanvisning

För insulin, glucagon mm

Många frågar hur man ska använda kylfodralen. Därför har vi tagit fram en bruksanvisning med bilder.

FRIO Original kylfodral behöver ingen kyla och inga batterier för att fungera, utan det räcker med tillgång till vatten. Det gör att kylfodralen även är perfekta för långresor. Så här lätt använder du våra vattenkylda kylfodral för insulin. Vattnet ska vara rent men behöver inte vara iskallt. Däremot kyler kylfodralet mer i början om riktigt kallt vatten används. OBS! Lägg inte kylfodralet i en plastpåse eller annat lufttätt utrymme. Utan luftcirkulation försvinner effekten och kylfodralet kan börja mögla. Kylfodralet blöter inte ner annat omkring, även om det kan kännas lite fuktigt på utsidan.

Lägg inte kylfodralet i frysen. Gelen i kylpåsen förstörs under 0° Celsius.

Vi har olika modeller för olika användning. Om du använder insulinpennor rekommenderar vi ett kylfodral som passar 2 insulinpennor, Kylfodral DUO. Du får plats med de insulinpennor du använder dagligen. Kylfodralet passar alla insulinpennor vi känner till, men vi rekommenderar fuktskydd ifall din penna har elektronik (se mer längre ner i bruksanvisningen).

Använder du insulinpump finns speciellt utvecklade kylfodral, Kylfodral för pump, som även skyddar elektroniken. Kylfodralet för pump passar alla insulinpumpar vi känner till. Vi har tagit fram en egen bruksanvisning: Kylfodral bruksanvisning för pump.

För långresa rekommenderar vi en större typ av kylfodral, Kylfodral XL, där du förvarar insulin och glucagon som du ska använda senare / ha i reserv.

Du hittar kylfodralen hos Diabetic Designed, vi har allt i lager och snabba leveranser.

Scrolla lite längre ner så hittar du hela bruksanvisning med bilder, steg för steg.

Keep cool hälsar Marie / Diabetic Designed

Kylfodral bruksanvisning

1) Så här ser kylfodralen ut:

Kylfodral bruksanvisning 1 XL_Flera1_2

2) Ta ut kylfodralets innerpåse.

Kylfodral Innerpåse

3) Blötlägg kylfodralets innerpåse. Vattnet behöver inte vara iskallt, men kyler mer i början om det är det. Använd rent vatten.

Kylfodral Blötlägg1Kylfodral Blötlägg2

4) Överskrid inte tiden, Duo och Pump ska blötläggas 5-8 minuter och XL 8-12 minuter. Ta tid! Mitt Duo tycker jag blir lagom efter 7-8 minuter.

Kylfodral Ta tid

5) Om gelé-kulorna har fördelat sig ojämnt i innerpåsen kan du skaka och trycka försiktigt för att få en jämn fördelning.

Kylfodral Fördela innehållet

6) Torka av innerpåsen.

Kylfodral Torka Av

7) Nu kan du lägga i pennorna, ampullerna och/eller glucagonsprutan.

Kylfodral Penna1Kylfodral Penna2

8) Lägg tillbaka innerpåsen i ytterpåsen.

Kylfodral Lägg i Innerpåse

9) Stäng kylfodralets ytterpåse.

Kylfodral Stäng ytterpåse

10) Produkter med elektronisk utrustning rekommenderar tillverkaren att du lägger i en plastpåse, och försluter ordentligt.

Om du har ett FRIO Kylfodral för pump ingår en speciell skyddspåse som skyddar pumpen mot fukt.

. Elektroniska produkter i plastSkaka så sjunker temperaturen

10) Så länge fodralet är blött och gelékulorna inte känns, fungerar kylfodralet. Effekten blir bättre om man skakar på det då och då. Exakt hur lång tid kylfodralet håller sig beror på hur varmt det är, mina erfarenheter är att de klarar sig i upp emot en vecka.

11) När gelékulorna börjar kännas i kylfodralet behöver det blötläggas igen. Blötlägg inte för länge, ca 2 minuter räcker oftast.

12) När du inte ska använda kylfodralet mer måste innerpåsen att torka helt innan du kan lägga undan det. Lägg den gärna i solen i ett fönster, och vänd på den då och då. Det kan ta flera veckor innan kylfodralet är helt torrt. För att undvika att kylfodralet ska börja lukta fukt och på sikt mögla rekommenderas max 3 veckors användning i följd. Därefter bör kylfodralet torka helt innan man använder det igen. Har kylfodralet börjat lukta mögel beror det på för dålig luftcirkulation, alltså att det förvarats för tätt. Det är inte fel på kylfodralet och det går inte att reklamera. Mögellukten kan försvinna/minska om innerpåsens yta försiktigt tvättas för hand, med milt tvättmedel eller diskmedel, man kan även gnugga försiktigt med en mjuk tandborste. Eventuell lukt påverkar inte kylfodralets funktion.

Här köper du ditt kylfodral

Lycka till önskar Marie / Diabetic Designed

Frio kylfodral för insulin pennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värmen
Köp nu!
Gluco shots Lift bär citron lime prova på
Bästsäljare
Gluco Shot
Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
Köp nu!