Rödbok om hypoglykemi vid diabetes

Nationella diabetesteamet har tagit fram en Rödbok om hypoglykemi = lågt blodsocker. I den lättlästa boken finns 10 fakta om hypoglykemi vid diabetes som de anser att alla bör veta. De 10 punkterna är:
  1. Hypoglykemi betyder lågt blodsocker. Blodsocker under 4 mmol/l måste åtgärdas. Det snabbaste sättet att höja blodsockret är att äta druvsocker
  2. Balansen mellan högt och lågt blodsocker är svår! Blodsockret hos friska personer ligger vanligen mellan 4-7 mmol/l. Vid diabetesbehandling vill man undvika både höga och låga värden.
  3. En person med hypoglykemi kan bli orolig, darrig, få hjärtklappning, svettas eller bli mentalt påverkad och irriterad.
  4. Vid svårare hypoglykemi försämras omdömet och personen har själv svårt att hantera situationen. Det är då viktigt att ge druvsocker, sockerrik dryck eller annat som innehåller kolhydrater.
  5. Läkemedlet glukagon kan injiceras i låret på en person som blivit medvetslös på grund av hypoglykemi.
  6. Om en person med hypoglykemi inte får i sig socker kan personen få kramper och bli medvetslös.
  7. Hos insulinbehandlade individer beror hypoglykemi på för mycket insulin i förhållande till intag av mat eller till förbrukning av glukos genom muskelarbete.
  8. Genom att använda utrustning för kontinuerlig blodsockermätning kan användaren få en signal om att blodsockret är på väg ner.
  9. För personer med tablettbehandlad typ 2 diabetes kan hypoglykemi bero på sulfonylurea-tabletter som frisätter insulin.
  10. Insulinbehandling kan anpassas för att inte ge hypoglykemi.
Vill du läsa mer om vad man menar med de olika punkterna rekommendera vi att läsa hela boken, som ni hittar här: https://dagensdiabetes.se/images/filer_att_ladda_ner/RoDBoK-compressed.pdf
Frio kylfodral för insulin pennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värmen
Köp nu!
Gluco shots Lift bär citron lime prova på
Bästsäljare
Gluco Shot
Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
Köp nu!