Lyxig Sockerfri Fransk Päronpaj med mandelmassa
Det här receptet ger en supergod och lyxig Sockerfri Fransk Päronpaj, perfekt nu under hösten då det är god tillgång på frukt. Smaken blir extra god och lyxig genom att det ingår (sockerfri) mandelmassa. Det går även bra att byta ut päron mot äpple, och då laga en sockerfri fransk äppelpaj.
Ingredienser Lyxig Sockerfri Fransk Päronpaj med mandelmassa
Receptet räcker till 10 bitar.
Deg Sockerfri Fransk Päronpaj
100 g Smör
2½ dl Vetemjöl
2 msk sockerfritt florsocker
2 msk Vatten
Fyllning Sockerfri Fransk Päronpaj
3-5 Päron (svenska päron är ganska mycket spill på)
2 msk smör att steka
2 krm vaniljpulver
2 msk sockerfritt farinsocker
Ev malen kardemumma (ev kanel för äpplen)
3 Ägg
2 -3 msk sockerfritt farinsocker
100 g sockerfri mandelmassa
1 dl mjölk
0,5 dl grädde
1 dl Kesella
1 krm salt
Gör Lyxig Sockerfri Fransk Päronpaj med mandelmassa så här
- Blanda mjöl och sockerfritt florsocker, tillsätt smör och finfördela.
- Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en ugnssäker form, ca 23 cm i diameter. Låt gärna vila i kyl 30 min, men hinner du inte ställ in direkt i ugnen.
- Sätt ugnen på 200°.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min.
- Skala päronen och skär i bitar utan kärnor och kärnhus. Svenska päron kan ha ganska mycket spill jämfört med stora som man köper i affären.
- Fräs smör i en stekpanna, tillsätt vaniljpulver och ev kardemumma, rör om.
- Blanda ner päronbitarna och stek på låg värme tills de börjar mjukna.
- Då blandar du ner sockerfritt farinsocker, låt det lösas upp och ta av från värmen.
- Riv mandelmassan, det funkar bäst om den är kall.
- Blanda ägg, riven mandelmassa, sockerfritt farinsocker, salt och Kesella i en skål. Försök att få till en jämn smet.
- Vispa ner mjölk och grädde till en jämn smet.
- Häll de stekta päronen i pajformen och häll över fyllningen.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min. Passa så den inte blir för bränd, i en del ugnar händer det redan efter 20 minuter.
- Låt den sockerfria franska päronpajen kallna och njut.
Det är gott med vispad grädde eller vaniljglass till. Det går även bra att använda det här som grundrecept och byta ut päron mot äpplen t.ex. Då föreslår vi att även krydda med kanel vid stekningen av äpplena.
Varsågod och njut!
Kolhydratsinnehåll Lyxig Sockerfri Fransk Päronpaj med mandelmassa
Kolhydraterna kommer huvudsakligen från päron, vetemjöl och mjölk. Exakt hur mycket kolhydrater frukten innehåller är svårt att få ett exakt värde på. Det sockerfria florsockret, sockerfria farinsockret och sockerfria mandelmassan innehåller inga kolhydrater, en stor skillnad jämfört med om pajen skulle lagats med varianter med socker.
1 portion sockerfri fransk päronpaj innehåller ca 22 gram kolhydrat, där det mesta kommer från mjölet.
Energivärde Lyxig Sockerfri Fransk Päronpaj med mandelmassa
Energivärdet kommer från vetemjöl, smör, mjölk, grädde och sockerfri mandelmassa (fettet ger energi). Per portion blir energivärdet 247 kcal. Det är inte försumbart men mycket mindre än om pajen skulle göras med ”vanligt socker”.