Sockerfri Rabarber Gin Sour Läskande Sommardrink

Varsågod, här bjuder vi på en supergod läskande sommardrink Sockerfri Rabarber Gin Sour. Rabarber Sour passar perfekt under sommaren då många har tillgång till egen rabarber och det är billigt att handla i butik. Med sötningsmedel innehåller den här drinken knappast några kolhydrater alls. Rabarber innehåller inga kolhydrater och det gör inte heller citron och gin. 

Bilden föreställer tre glas med sockerfri rabarber gin sour läskande sommardrink

Vi använder Sockerfritt florsocker från Sukrin, det är det mest lättlösta av våra naturliga sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Starta med att laga den sockerfria rabarber-sockerlagen. Du kan göra den i förväg och ha i kylskåpet till fler drinkar.  Receptet finns längst ner. 

Till Sockerfri Rabarber Gin Sour behöver du bra sötningsmedel. Handla sockerfritt florsocker här

Den här läskande sommmardrinken är en perfekt inledning på kvällen. Sockerfri Rabarber Gin Sour lagar du antingen med eller utan alkohol. Vårt tips är att om du lagar alkoholfritt faktiskt använder alkoholfri gin, det gör mycket för smaken. 

Använder man alkoholfritt gin behöver man dock kolla kolhydratsinnehållet. En del alkoholfria alternativ innehåller mycket kolhydrater. Vi har använt gin från Isch som är mycket kolhydratssnålt. 

På bilden syns alla ingredienser till Sockerfri Rabarber Gin Sour Läskande Sommardrink ingredienser

Ingredienser Sockerfri Rabarber Gin Sour

Per drink behövs

  • 3 cl gin av valfri sort (använder du alkoholfri ta gärna 6 cl)
  • 3 cl pressad citron
  • 4 cl sockerfri rabarber-sockerlag
  • Knappt en halv äggvita
  • Massor av is
  • Eventuellt mynta eller citronmeliss för dekoration

Utöver ingredienserna behöver du en citronpress och en shaker.

Pressa citron till en Sockerfri Rabarber Gin Sour

Sockerfri Rabarber Gin Sour gör så här

  • Lägg alla ingredienser i shakern
  • Sätt på locket och skaka ordentlig
  • Häll upp i fina glas
  • Garnera gärna med mynta, citronmeliss eller något annat grönt
  • Servera och njut

I en del recept med shaker och is, står det att man ska blanda (shaka) drinken först i shakern och därefter tillsätta is för att få mesta möjliga skum. Vi testade både varianterna, att blanda allt och att blanda allt utom isen först och därefter lägga i is. Det blev mycket mer skum om man skakade med isen separat senare. Välj vilket du tycker är godast. 

Vi tycker det räcker med cl gin med alkohol. Men använder du alkoholfritt gin får du bättre smak om du tar det dubbla, 6 cl. Vi har beräknat energivärdena nedan enligt de här mängderna.  

Näringsvärde Sockerfri Rabarber Gin Sour

Den här drinken är kanske vår mest kalori- och kolhydratssnåla drink.

Ingredienser med noll eller försumbar mängd kolhydrater: 

  • Rabarber
  • Citron
  • Sötningsmedel
  • Äggvita
  • Is
  • Mynta

Beroende på vilken slags gin som ingår kan mer eller mindre kolhydrater ingå. Väljer du gin med alkohol är i princip alla varianter med försumbar mängd kolhydrater. När det gäller gin med alkohol är mängden kolhydrater generellt liten, du kan låta bli att räkna med mängden. Den gin vi använde innehöll mindre än 0,3 gram kolhydrater/100ml.  

När det gäller alkoholfri gin finns stora variationer och vi letade innan vi till slut valde London Botanical från Ish med bara 0,6 gram kolhydrat / 100 ml.

Mängden kolhydrater i Sockerfri Rabarber Gin Sour är därför försumbar. 

Energiinnehållet är också lågt. Kalorierna kommer från den gin man använder och här blir den alkoholfria ginen från Ish en vinnare med endast 12 kcal/100ml. Vi tyckte drinken blev godare med 6 cl alkoholfri gin vilket betyder att den alkoholfria drinken från Ish innehåller 7,2 kcal

Använder man gin med alkohol i är energiinnehållet (enligt Systembolaget) ungefär 225 kcal per 100 ml vilket betyder knappt 70 kcal per drink, i vårt recept med 3 cl gin med alkohol.  

Ingredienser Sockerfri Rabarber-Sockerlag

Gör så här Sockerfri Rabarber-Sockerlag

  • Skär rabarber i bitar ca 1 cm tjocka, du behöver inte skala den
  • Skala ingefära och skär i tunna skivor
  • Koka upp vatten, rabarber, ingefära och sockerfritt florsocker i en kastrull. Låt koka tills rabarbern är mjuk, ca 10 minuter.
  • Sila vätskan genom en sil eller finmaskig duk och häll upp på flaska
  • Kyl ned innehållet och förvara flaskan i kylen.

Nu har du en god sockerfri "sockerlag" som du kan använda till Sockerfri Rabarber Gin Sour eller andra läskande sommardrinkar. 

Sockerfri Rabarber Gin Sour Läskande Sommardrink upphälld i fina glas