Världsdiabetesdagen 2013 - Vad hände?

Glädjande nog känns det som Världsdiabetesdagen uppmärksammas mer för varje år.

Lördagen före Världsdiabetesdagen genomfördes MEGA-arrangemanget i Malmö, liksom året innan var det MEGA-många besökare (ca 1 300) och positiv anda. Många gillade seminariet Diabeteshunden och jag skulle gärna släpat med mig någon utan diabetes till mässan, så att den personen kunde ha fått testa hur det känns att ha en insulinkänning, i Novo Nordisk monter. Läs mer HÄR!

En höjdpunkt på själva världsdiabetesdagen var naturligtvis Diabetesförbundets 70-årsfest. Vi har pratat med Diabetesmannen, Joakim Mattson, som var där. Joakim hade extremt höga förväntningar på kvällen, speciellt med tanke på det höga priset. På Joakims pluslista finns halva maten (huvudrätt och dessert), alla människor och kvällens artister. På minuslistan finns den alkoholfria fördrinken, för lite mat och lite väl lång sittning. Men på det hela taget tyckte han det var en jättebra kväll. Läs Joakims hela blogginlägg! På eftermiddagen hade Barndiabetesfonden sin årliga auktion och drog in över 1 miljon kronor till forskning om typ 1 diabetes. Jag åkte till Uppsala för att lyssna på nya behandlingsmetoder för typ 1 och typ 2-diabetes. Det var inte fantastiskt hoppfullt. Fortfarande finns inga läkemedel som motverkar själva sjukdomen och inte heller läkemedel som minskar biverkningar på sikt. Bland det mest positiva var en ny medicin 2013 för huvudsakligen typ 2. Att det läcker socker från blodet till urinen vid högt blodsocker vet väl de flesta. Men att det även läcker socker tillbaka från urinen till blodet var en nyhet för mig. Den nya medicinen hindrar socker att läcka tillbaka från urinen till blodet. Den har gett mycket positivt effekt på HbA1c och har även varit bra för viktminskning (för de som behöver). Det fanns inte många nyheter för behandling av typ 1. Det som lät mest troligt att det var på gång, är insulin som går att inhalera. Om jag förstått det rätt så är en ansökan inlämnad till det amerikanska läkemedelsverket.

Så här skrev presidenten för Internationella Diabetesförbundet (IDF), Sir Michael Hirst, i ett pressmeddelande på Världsdiabetesdagen (min fria översättning): "Idag uppmärksammar vi Världsdiabetesdagen. Det är en dag av firande, för att visa att de med diabetes som har rätt diabetesvård, utbildning och nödvändiga mediciner kan leva livet fullt ut. Men den 6:e upplagan av Diabetes Atlas visar också att det finns en mörkare sida av diabetes...... " Internationella Diabetesförbundets nya rapport om utbredningen av diabetes släpptes på Världsdiabetesdagen. Det är inte glädjande siffror. Idag antas 382 miljoner människor ha diabetes världen över. Till 2035 antas det ha ökat till 592 miljoner människor med diabetes, det motsvarar 10 % av jordens befolkning! Den största ökningen väntas ske i länder med låg eller medelinkomster. Läs mer HÄR! Jag tycker Frida Kullgren skrev om Världsdiabetesdagen på ett väldigt fint: "Det är viktigt att uppmärksamma denna dag för att sprida kunskap, men också för att skapa en känsla av gemenskap oss diabetiker emellan. En dag om året går vi alla ihop och firar att vi är diabetiker, istället för att som så många andra dagar bara fokusera på värden och insulindoser. Den 14e November är en dag att fira!" Jag hoppas ni alla hade en bra Världsdiabetesdag och tog lite extra hand om er själva, ert barn och/eller era nära med diabetes.

Diabeteshälsningar Marie Fahlin /Diabetic Designed 2013-11-20

Frio kylfodral för insulinpennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värme
Köp nu!
DexiShot drickbart druvsocker cola lemonade
NYHET
DexiShot
DexiShot är vårt eget supersnabba och jättegoda drickbara druvsocker!
Köp nu!