Varm Sockerfri Äggtoddy

Välkommen till Diabetic Designeds Sockerfria Fredagsdrink. Den här veckan bjuder vi på en varm sockerfri Äggtoddy, eller Eggnog som den ibland kallas. Vi har inspirerats av Magnus Ugglas Fredagsdrink och delar med oss av recept på goda sockerfria drinkar, perfekt för alla med diabetes. Fira vardag, helg och livet med diabetes tillsammans med oss! 💙

Sockerfri Äggtoddy ingredienser

Äggtoddy är inte den vanligaste drinken i Sverige medan den däremot dricks ofta i USA framförallt runt jul. Namnet kommer ursprungligen från hindi (tádi) och syftade då på saft från solfjäderspalmen. Under 1800-talet började britterna dricka toddy, då en blandning av sprit eller vin, socker och varmt vatten och citron. Exakt när och hur ägget kom in är oklart.

I vår sockerfria Äggtoddy ingår äggula, sötningsmedel, mjölk och konjak. Spriten ska vara fatlagrad men inte lagrad länge (använd betäckningen VS) och framförallt ska den inte vara rökig. En yngre brandy eller konjak passar bra, det blir även win- win för plånboken. Det räcker med 2 cl per glas, det blir lätt för mycket spritsmak om man använder större mängder.

Vi har valt att blanda en varm sockerfri Äggtoddy, här kommer receptet.

Ingredienser 1 glas Sockerfri Äggtoddy

  • 2 cl konjak eller annan brandy
  • 3 cl mjölk
  • 1 äggula
  • 1 msk Sötningsmedel 1/1 SUKRIN
  • Garnering: riven muskotnöt eller kanel

Sockerfri äggtoddy

Gör så här 1 glas Sockerfri Äggtoddy

  • Vispa äggula och sötningsmedel så det blir vitt och pösigt.
  • Häll i konjak och mjölk, blanda om. 
  • Värm äggtoddyn i mikron tills temperaturen ligger runt 70 grader. Vi körde knappt 30 sekunder.
  • Garnera med riven muskotnöt eller kanel

Varsågod, nu har den en god och mättande sockerfri äggtoddy. Njut som AW en kall dag, kanske efter en skogspromenad eller en dag i skidbacken om det är den årstiden.

OBS! värm inte för mycket, det blir äggröra vid 80 grader.

Vi tycker det blir godast att garnera med riven muskotnöt (god och så vacker) men det är en nöt, är någon nötallergiker välj t.ex. kanel istället.

Det går enkelt att göra äggtoddyn alkoholfri, uteslut bara spriten i så fall.

Vill man göra en kall äggtoddy byt sötningsmedlet till sockerfritt florsocker SUKRIN och öka mängden till drygt 1 msk. Det sockerfria florsockret löser sig även kall vätska. Mjölken kan ersättas av 1-2 cl kokande vatten, det ger bra konsistens utan att göra drinken varm.

Kolhydrater Sockerfri Äggtoddy

Kolhydrater kommer endast från mjölken, mellanmjölk innehåller ca 5 gram kolhydrater per dl men drinken innehåller endast 3 cl och det blir då 1,5 gram kolhydrat per drink. Vi tycker man kan kalla den ”i princip kolhydratsfri”!

Skål!

Sockerfri Äggtoddy Vispar

Sockerfri Äggtoddy river muskot

 

Frio kylfodral för insulin pennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värmen
Köp nu!
Gluco shots Lift bär citron lime prova på
Bästsäljare
Gluco Shot
Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
Köp nu!