Varm Sockerfri Lumumba

Välkommen till vår fjärde Sockerfria Fredagsdrink. Den här veckan bjuder vi på en varm sockerfri Lumumba, som passar perfekt att mysa med nu under den kallare årstiden. Vi har inspirerats av Magnus Ugglas Fredagsdrink och delar med oss av recept på goda drinkar, fast sockerfria såklart. Fira vardag, helg och livet med diabetes tillsammans med oss! 💙

Sockerfri Lumumba är varm sockerfri chokladdryck med valfri starksprit och vispgrädde. Den vanligaste starkspriten är faktiskt konjak, men eftersom vi råkade ha rom använde vi det (det står ofta som alternativ två). Det blev väldigt gott med rom, använd det du har hemma.

Sockerfri Lumumba

Det här är en perfekt drink på after-ski, AW och andra festliga tillfällen när man vill ha något varmt att dricka. Vi vill också påpeka att sockerfri Lumumba är den enklaste av våra fredagsdrinkar att göra alkoholfri, det är bara att ta bort spriten så blir det varm choklad med vispgrädde.

Vi använde sockerfritt chokladpulver från SUKRIN, det blir en mild och lagom söt chokladdryck och går ruskigt fort. Det funkar lika bra om du skulle vilja göra en kall chokladdrink.  

Är det så att du vill ha starkare kakaosmak kan du blanda din egen variant. Välj det kakaopulver du gillar och blanda med sötningsmedel 1/1 SUKRIN, dosera efter din smak. Många gillar att tillsätta en nypa vaniljpulver eller pulverkaffe för att få den rätta chokladsmaken. Använder du sötningsmedel 1/1 SUKRIN är det samma mängd kolhydrater som för det färdiga chokladpulvret.

Precis som våra andra drinkar är vår sockerfria Lumumba riktigt kolhydratsnål, se beräkningarna nedan. Kolhydraterna kommer från mjölken du använder för att blanda chokladdrycken.

Ingredienser sockerfri Lumumba

1,5 dl valfri mjölk

1,5 – 2 tsk pulver Sockerfri Chokladdryck SUKRIN

3 cl konjak eller rom (vi använde rom)

ca 4 msk lättvispad grädde (det motsvarar ungefär ½ dl att vispa)

GARNERINGSFÖRSLAG: 1 krm kakao

https://diabeticdesigned.se/collections/sockerfritt/products/sockerfri-chokladdryck-sukrin

Gör så här Sockerfri Lumumba

  • Vispa vispgrädde
  • Blanda mjölk och chokladpulver och värm i en kastrull (eller i en kopp i mikron).
  • Häll rom eller konjak i det glas du ska servera ur
  • Häll över den varma chokladdrycken och blanda
  • Toppa med vispad grädde
  • Garnera gärna med lite chokladpulver

Varsågod nu är din varma sockerfria Lumumba färdig!

Sockerfri Lumumba

Få kolhydrater i Sockerfri Lumumba

Kolhydraterna kommer i princip bara från mjölken du använt, vi använde ”vanlig” ekologisk mellanmjölk med kolhydratsinnehåll 4,7 gram/dl. Med 1,5 dl mjölk blir kolhydratsinnehållet ungefär 7 gram per drink. Chokladpulver från Sockerfri Chokladdryck SUKRIN innehåller så få kolhydrater att man inte behöver räkna med dem.

Bakgrund Lumumba

Lumumba är döpt efter den mörkhyade kongolesiska politikern Patrice Lumumba. Det är dock oklart om namnet är en hyllning eller om det har sitt ursprung i en förtäckt form av rasism. På danska och tyska kallas drinken Død tante/Tote Tante och fritt översatt skulle ett svenskt namnförslag vara Död Tant. Det låter ju inte så gott… Vi fortsätter att kalla den Lumumba.

Frio kylfodral för insulin pennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värmen
Köp nu!
Gluco shots Lift bär citron lime prova på
Bästsäljare
Gluco Shot
Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
Köp nu!