Vetenskapliga studier om Sukrin

Sukrin är säkert att använda och har inga skadliga biverkningar

Erythritol: En översyn av biologiska och toxikologiska studier
Ladda ner rapport

Sukrin ger noll kalorier

Sukrin absorberas snabbt i tunntarmen och metaboliseras inte i kroppen. Det är inte heller fermenterat i tjocktarmen. Det betyder att Sukrin inte bidrar med energi och inte heller orsakar samma matsmältningsbesvär som andra sockeralkoholer (t.ex. xylitol, isomalt och maltitol) kan orsaka.
Människans tarmmikrobiota fermenterar inte erytritol 

I EU-direktivet av den 28 oktober 2008 beslutades att energiinnehållet i Sukrin (erytritol) ska sättas lika med noll:
DIREKTIV 2008/100/EG

Detta direktiv heter 2008/100/EG i Norge och implementerades i näringsdeklarationsförordningen den 7 juli 2009:

”Det finns ett behov av att förändra och komplettera omvandlingsfaktorerna för energiinnehåll för att ta hand om ny vetenskaplig och teknisk utveckling. Förslaget innebär att listan utökas med: För erytritol: 0 kcal/g - 0 kJ/g."

Sukrin är en antioxidant

Sukrin fungerar som en antioxidant i kroppen, och kan skydda mot skador på blodkärl till följd av högt blodsocker. Denna studie visar att Sukrin kan vara till nytta både för att förebygga och behandla diabetes:
Erythritol är en söt antioxidant

Sukrin är tandvänlig

Sukrin (erytritol) förebygger plack och karies i betydligt större utsträckning än xylitol och sorbitol.
Effekt av erytritol och xylitol på förebyggande av karies hos barn

Sukrin begränsar tillväxten av bakterier i munhålan och minskar därmed risken för karies.
Likhet mellan effekterna av erytritol och xylitol på vissa riskfaktorer för karies

Sukrin gör det svårare för plackbildande bakterier att fästa på tänderna.
Xylitol och erytritol minskar vidhäftningen av polysackaridproducerande orala streptokocker

Sukrin har GI-värde 0 och är säkert för diabetiker

Sukrin påverkar inte blodsockret och insulinet när det tas. Det skyddar också mot skador som kan uppstå vid högt blodsocker, vilket är särskilt fördelaktigt för diabetiker.

Hälsopotentialen hos polyoler som sockerersättningsmedel, med tonvikt på lågglykemiska egenskaper

Flermålsmekanismer som ligger till grund för de endoteliala skyddande effekterna av det diabetessäkra sötningsmedlet Erythritol

«Vi drar slutsatsen att erytritol skyddar endotelceller under höga glukostillstånd via effekter på flera mål. Sammantaget indikerar dessa data en terapeutiskt viktig endotelskyddande effekt av erytritol under hyperglykemiska tillstånd."