Diabetes och alkohol och GOTT NYTT ÅR!

31 dec. 2021by Marie Fahlin

Hur firar man nyår med diabetes och alkohol på ett så bra sätt som möjligt? Och hur oroad behöver man vara över att nyår är den värsta helgen ur blodsockersynpunkt? Hur kan man tänka för att det både ska bli en kul nyårsafton och bra för diabetes?

Diabetes och nyår - största risken är alkohol!

När det gäller diabetes och nyår och alkohol är den absolut största risken när man dricker alkohol är att vi kanske inte känner om vi får lågt blodsocker. Vi kan riskera att hamna i koma och i värsta fall dö. Symptomen på riktigt lågt blodsocker kan påminna om hur en kraftigt berusad person kan bete sig. I båda fallen kan man sluddra och vingla till exempel. Just på nyårsafton finns det tyvärr gott om berusade personer i största allmänhet på stan. Har den med diabetes och lågt blodsocker dessutom druckit alkohol finns stor risk att personer som inte känner den med diabetes tror att det bara rör sig om en person som druckit för mycket. Även polis kan ha svårt att se skillnad. Det händer tyvärr fortfarande att personer med diabetes och lågt blodsocker hamnar i fyllecell och dör, när de istället borde hamna på akuten.

Varför är alkohol extra farligt för oss med diabetes?

Alla ”vet” att diabetes och alkohol inte hör ihop. Men jag upplever att många blandar samman det allmänt dåliga med alkohol med det som gör alkohol extra farligt för oss med diabetes. Här finns en förenklad beskrivning. Kroppens egna reglering av blodsockret fungerar huvudsakligen med hjälp av två organ i kroppen, levern och bukspottskörteln.
  1. I levern bildas druvsocker som lagras i leverns sockerförråd.
  2. Levern höjer blodsockret genom att skicka ut socker i blodet, från sockerförrådet.
  3. Bukspottskörteln minskar insulinproduktionen om blodsockerhalten sjunker (på samma sätt som den ökar när blodsockerhalten ökar).
  4. Själva definition av typ 1 diabetes handlar om att bukspottskörtelns insulinproducerande förmåga inte fungerar. Det insulin som tillsätts (genom insulinpennor eller insulinpump) finns i kroppen och dess effekt kan inte påverkas.
  5. Men när man dricker alkohol är levern är upptagen med att bryta ner alkohol och kan inte skicka ut socker i blodet när blodsockret sjunker. Det betyder att vår enda "naturliga" säkerhetsmekanism för att höja blodsockret är satt ur spel. Oavsett om vi druckit för mycket eller inte.
  6. Dessutom kan alkohol kan påverka vårt omdöme och vår förmåga att känna av lågt blodsocker. I värsta fall kan alkoholen göra oss medvetslösa då vi absolut inte har någon koll på blodsockret, alltså livsfarligt för oss med diabetes.
Mitt absolut viktigaste råd här är, se till att ha MYCKET DRUVSOCKER till hands när du dricker alkohol.
Det vanliga druvsockret har samma egenskaper som det socker levern skickar ut från sin sockerreserv.

Hur hantera diabetes och alkohol

Det första rådet är naturligtvis - drick inte för mycket alkohol. Men vi vet tyvärr att det år många, både med och utan diabetes, som kommer dricka för mycket på nyårsafton. Det gäller att minimera risken att något farligt händer pga diabetes, och det är samma även om du bara dricker lagom mycket. Våra bästa tips är:
    1. Ha alltid mycket druvsocker med dig. Risken att få lågt blodsocker är mycket större än om du inte druckit alkohol. Det kan även vara bra med något som ger högre blodsocker på längre sikt, som Digestive-kex eller någon färdigförpackad "wasa sandwish". Ifall blodsockret sjunker och det inte finns något i närheten att äta.
    2. Se till att någon i sällskapet vet att du har diabetes. Personligen brukar jag inte berätta för alla, utan tycker att det är viktigare att några få vet vad de ska göra.
    3. Ha koll på blodsockret mer än vanligt! Gå inte hemifrån utan din blodsockermätare, den kan bli din räddning. Har du CGM eller Freestyle Libre har du lättare att kolla ofta.
    4. Se till att blodsockret inte ligger mot undre gränsen, typ 4-5. Just när man dricker alkohol tycker jag personligen det är bättre med något högre blodsocker ca 7-8.
    5. Enligt min erfarenhet kan blodsockret antingen stiga eller sjunka när man dricker alkohol. Det beror naturligtvis också på vad man dricker. Men det vanligaste rådet, att alltid äta när man dricker alkohol, tycker inte jag fungerar så bra. Får man för högt blodsocker kan man bli väldigt trött och kissnödig. Det är inte heller bra. Det är bättre att kolla blodsockret ofta.
    6. Kolla blodsockret innan du går och lägger dig! Är det mot det låga hållet eller normalt, ät något – om du inte dragit ner på ditt långtidsverkande insulin eller på basalen.
    7. Har du druckit för mycket är det vanligt med lågt blodsocker dagen eller dygnet efteråt. Ett bra tips är att minska på insulindoserna i ungefär ½ - 1 dygn efteråt. Hur mycket man behöver dra ner beror på hur mycket alkohol man druckit.
    8. Ställ väckarklockan för att kolla blodsockret på morgonen efter. Somna om ifall blodsockret är åt det högre hållet.
    9. Mät blodsockret ofta även dagen efter.

Druvsocker viktigt diabetes och alkohol

Förmodligen finns inget snabbare sätt att få i sig druvsocker än GlucoShot

Ring alltid efter ambulans ifall någon med diabetes blir medvetslös!

Ring alltid efter ambulans om någon med diabetes blir medvetslös. Det kan inte upprepas för ofta. Tänk på att många inte kan se skillnad på lågt blodsocker och för mycket alkohol. 

Det händer tyvärr fortfarande att personer med diabetes och lågt blodsocker hamnar i fyllecell och dör, när de istället borde hamna på akuten.

Diabetes och nyår – mat och godis

Diabetes är svårast att hantera då man frångår sina rutiner och/eller äter mycket sötsaker eller mat vi inte känner till hur den fungerar för oss. Vid tiden runt jul och nyår är många rutiner i ”obalans”. Vår svenska traditionella julmat innehåller mycket socker och dessutom äter vi massvis med godis, endast påsken slår julen när det gäller godisätandet.

Det är däremot lite märkligt att statistiken så tydligt visar att nyårsafton är värre än juldagarna för vuxna. En förklaring kan vara att vi småäter extra mycket under nyårsafton, utan att ta insulin, medan vi väntar in 12-slaget. Har du andra förklaringar, tipsa oss gärna. Diabets och Nyår - blodsocker hos vuxna

Diabetes och nyår och blodsocker

Det är alltid individuellt vad som fungerar bäst för dig. En reflektion är att det kanske inte är så farligt om blodsockret ligger lite högre om man samtidigt dricker alkohol, bara det inte blir mycket höga blodsockervärden.

Personligen tycker jag det är enklast tycker jag det är bäst att vara måttlig när det gäller mat och godis. Men om det är något "onyttigt" jag går och längtar efter, tycker jag det är bättre att äta det. Och då mäta blodsockret extra mycket och försöka kompensera med insulin, blodsockersänkande medicin eller en promenad / motion tills blodsockret är "normalt igen". 

Mina egna erfarenheter av maten på nyårsafton är goda. ;) Jag menar det i dubbel mening, maten brukar vara fantastiskt god och desserten är det enda som är jobbigt för mig ur diabetessynpunkt. Samtidigt är det kanske lättare för mig, jag har turen att inte vara så förtjust i sötsaker.

Hoppas det här hjälpt något och att din nyårsafton blir superbra!

Ta hand om dig och diabetesen, och GOTT NYTT ÅR!

Marie Fahlin

Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed

Ps. Har du egna erfarenheter eller synpunkter på mina? Mejla mig gärna på marie@diabeticdesigned.se Ds.

Läs mer

Här har vi på Diabetic Designed samlat våra tips om diabetes och alkohol: 

https://diabeticdesigned.se/blogs/diabetes-och-alkohol

Det  här tipset är extra bra att läsa: 

https://diabeticdesigned.se/blogs/diabetes-och-alkohol/diabetes-och-alkohol-i-verkligheten

Här kommer bra tips från andra om diabetes och alkohol: 

https://www.mynewsdesk.com/se/glooko/pressreleases/nyaarsafton-aarets-stoersta-utmaning-foer-svenskar-med-diabetes-1283667 https://www.diabetes.se/diabetes/leva/mat-recept/alkohol/ 

http://www.diabetes.se/Diabetes/Egenvard/Alkohol/