Diabetes och alkohol och tonåringar – tips inför Valborg

28 apr. 2017by Marie Fahlin
Hur hanterar man diabetes och alkohol och tonåringar? Hur gör man vid de speciella tillfällena, som Valborg, skolavslutning, midsommar eller nyår, då tyvärr många tonåringar eller till och med ännu yngre barn faktiskt dricker alkohol för första gången. Mitt bästa tips, när det gäller tonåringar, är att prata med era barn! Säg naturligtvis att de inte får dricka alkohol. Men förklara även vad som händer i kroppen när man har diabetes och dricker, varför det är farligare än för personer utan diabetes. Och ge dem, helst innan de provat första gången, tips på vad man bör göra OM de dricker. Missförstå mig inte, jag vill inte att någon under 18 ska dricka och det har alltid varit alkoholförbud för alla under 18 år i vår familj, en av de saker min exman och jag är helt överens om. Men även om man förbjuder är det många ungdomar som dricker alkohol. Jag vill inte att något ska hända någon av mina döttrar, och risken är tyvärr större för min dotter med diabetes. Så här har jag försökt förklara det farliga med diabetes och alkohol. Återkom gärna med synpunkter ifall ni tycker jag ska ändra något.

Det farliga med diabetes och alkohol:

  • Omdömesförmågan påverkas – Du kanske inte märker en insulinkänning trots att du brukar göra det i vanliga fall.
  • Sockerreserven i levern fungerar inte – Levern är istället upptagen med att bryta ner alkoholen. Det betyder bland annat att du kanske inte vaknar om du får lågt blodsocker på natten.
  • Alkohol påverkar blodsockret! – De allra flesta får lågt blodsocker av alkohol men det finns även personer som får högt.
  • Alkohol påverkar blodsockret även dagen efter! – De flesta har lättare för att få lågt blodsocker och man kan behöva dra ner på insulindoserna.

Minska risken med diabetes och alkohol!

Det är några förslag på hur vi kan minska riskerna, återkom gärna med egna förslag.
  • MÄT BLODSOCKRET OFTA! Lämna inte mätaren hemma. Eller fjärrkontrollen till den kontinuerliga blodsockermätaren.
  • Ha alltid massor av druvsocker eller andra snabba kolhydrater med dig.
  • Se till att minst en kompis vet om att du har diabetes, och vad man ska göra ifall det blir fel. Se till att det blir lagom ansvar för din kompis, det kan räcka med telefonnumret till mamma eller pappa. Och se till att de vågar ringa innan något allvarligt händer.
  • Förklara att man alltid ska ringa efter ambulans om någon med diabetes blir medvetslös.
  • Gå inte och lägg dig med för lågt blodsocker. Ät hellre något extra om du druckit alkohol.
För mig som mamma till två tonårsdöttrar är det jätteviktigt att mina döttrar alltid känner att de kan komma hem. Extra viktigt tycker jag det är att de ringer om de har druckit för mycket och kanske inte mår bra, det gäller självklart båda mina döttrar. Så det är svårt att hitta den här balansgången mellan förbud och ändå våga komma hem. Det är inte meningen att skrämma upp er, i de allra flesta fall går det bra. Både för tonåringar med och utan diabetes. Ta hand om dig och hoppas du får en superbra Valborg! Marie Fahlin - 2017-04-28 Länkar: https://diabeticdesigned.se/diabetes-och-alkohol-i-verkligheten/ http://www.diabetes.se/Diabetes/Egenvard/Alkohol/