Träffa Sofia Larsson-Stern på Diabetesgalan!

by Marie Fahlin
För många är Sofia Larsson-Stern är mer känd som bloggaren Diabetesia. Sofia fick diabetes typ 1 som 15-åring och var fram till 2014 en ”vanlig” tjej med diabetes. Hon studerade Arkitektur vid Chalmers Tekniska högskola. Hon startade sin diabeteskarriär 2013, då rättigheterna till insulinpump ändrades. Hon drog igång Facebook-upproret ”Vi vill ha svar nu”, för att påverka myndigheterna att inte inskränka rätten till insulinpump. Ett år senare startade hon bloggen Diabetesia. Sofia brinner för att sprida kunskap om diabetes. Hon har, tillsammans med Joakim Mattson (Diabetesmannen), startat kampanjen Öppen Diabetes som ska inspirera alla med diabetes att vara öppna med sin diabetes och få dem att inse att det inte är något att skämmas för.
Sofia Larsson-Stern brinner för att sprida kunskap om diabetes
Sofia Larsson-Stern brinner för att sprida kunskap om diabetes
Sofia ser det både som en gåva och en förbannelse, att få jobba med sin sjukdom på heltid. Hon älskar sitt jobb, och allt det har givit henne. Samtidigt tar det enormt mycket energi. Idag titulerar hon sig som egenföretagare, bloggare, föreläsare och marknadsföringskonsult inom diabetesområdet. Eller som hon beskriver det. - ”Jag har fått resa – både inom Sverige och utomlands – och föreläst. Jag har deltagit på diabetesläger, jag har suttit i Nyhetsmorgons soffa, jag har talat på Karolinska Universitetssjukhuset, i radio och under Almedalsveckan, jag har fått skriva mängder av debattartiklar och krönikor, har fått agera omslagsflicka och kan kalla mig smyckesdesigner.” Sofia håller många föreläsningar om sitt liv med diabetes. Så här säger hon: - Min sjukdom är inte mitt fel, den smittar inte och den går inte att bota. Detta är exempel på baskunskap som saknas hos gemene man. Sofia fortsätter: - Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Mina föreläsningar är mitt något.
Sofia Larsson-Stern på väg framåt
Sofia Larsson-Stern på väg framåt
Jag är jättestolt och glad över att Sofia kommer och berättar sin diabeteshistoria på Diabetesgalan 2016! Varmt välkommen till Diabetesgalan Sofia! Hälsningar Marie