Recept på supergod nyttig glass med blåbär

by Marie Fahlin

En supergod nyttig glass med blåbär som du gör på ungefär en kvart, låter det för bra för att vara sant? Men djupfryst frukt är nyttigt och lika så naturell yoghurt. Det här är en variant på ett lyxigt mellanmål som även blir en utmärkt efterrätt. Det är lätt att hitta djupfrysta blåbär i frysdisken och är det säsong kan du självklart plocka egna och frysa in. Det är dock viktigt att utgå från frysta bär, annars blir det ingen glass. Det är enkelt och går ruskigt snabbt att göra supergod nyttig glass med blåbär. Så enkelt att det kan bli en vana. Och det gör ju inget!

Bra recept på nyttig glass med blåbär

Ingredienser nyttig glass med blåbär

Receptet ger ca 450 gram nyttig glass med blåbär. Lagom för ca 4 portioner. Gör mindre mängd om du vill äta allt på en gång, glassen blir inte lika god efter nedfrysning!
  • 1 pkt djupfrysta blåbär (250 gram)
  • 200 gram yoghurt 10 % (jag använde turkisk)
  • 1 kryddmått vaniljpulver
  • Ca I msk sockerfritt florsocker (Sukrin Melis) som motsvarar samma mängd som socker och inte påverkar blodsockret

När du köper yoghurt till din nyttiga glass är mitt tips att läsa på innehållsförteckningen. En del yoghurtsorter innehåller många olika ingredienser medan andra endast innehåller pastöriserad mjölk och grädde samt yoghurtkultur. Personligen väljer jag en yoghurt med dessa få ingredienser. Sötningsmedel i glass kan vara svårt att få att gå in tycker jag, och är numera superglad över att ha upptäckt Sukrins sockerfria florsocker. Det påverkar inte blodsockret och doseras med samma volym som vanligt socker. 

Bra recept på nyttig glass med blåbär

Gör nyttig glass med blåbär så här

  • Häll upp de djupfrysta blåbären i en mixer. OBS! Ta blåbären direkt från frysen, låt de inte ligga framme en stund innan. Om du vill kan du spara några blåbär till garnering, även om djupfrysta inte är lika vackra som färska blåbär.
  • Häll över vaniljpulver.
  • Häll över sötningsmedel.
  • Häll i yoghurten.
  • Mixa tills du får en slät konsistens.
  • Smaka av. Behövs mer sötningsmedel så tillsätt detta.

Personligen skulle jag kunna äta helt utan sötningsmedel, men det blir mer som glass med lite i. Vi tyckte verkligen det räckte med 1 matsked sötningsmedel. ÄT OCH NJUT av din supergoda nyttiga glass med blåbär! Om du gillar vår nyttiga blåbärsglass, prova gärna även vår supergoda nyttiga mangoglass.

Bra recept på nyttig glass med blåbär

 

Kolhydratinnehåll – nyttig glass med blåbär

Det här receptet ger ungefär 450 gram nyttig glass. Självklart kan kolhydratsinnehållet i blåbär variera. Jag utgick från ett paket med djupfryst blåbär från Ica. Djupfrysta blåbär innehåller ungefär 12 g kolhydrat/ 100 gram varav 8,5 gram är socker. Blåbär innehåller relativt mycket fiber 2,7 gram. Fiberinnehållet påverkar sannolikt glassen så att sockret går långsammare ut i blodet jämfört med om fiberinnehållet varit 0. Det mest rättvisa för blodsockret är att bara räkna med kolhydrater som är socker. Nyttig glass med blåbär innehåller totalt 21 gram socker från blåbär. Yoghurt med 10 % fetthalt innehåller 3,4 – 6 gram socker / 100 gram. Jag räknar med 3,4 som det stod på min förpackning. Totalt tillsatt mängd socker från yoghurten: 7 gram Total sockermängd i glassen. 21 + 7 = 28 gram Per 100 gram innehåller glassen 6,2 gram socker. Om man räknar 1/4 av glassen till 1 portion, blir det 7 gram kolhydrater / portion.

Fettinnehåll – nyttig glass med blåbär

Ca 20 gram fett totalt, blir 4,4 gram per 100 gram eller 5 gram per portion.