Supergod nyttig glass med mango

by Marie Fahlin

En supergod nyttig glass som du gör på ungefär en kvart, låter det för bra för att vara sant? Men djupfryst frukt är nyttigt och lika så naturell yoghurt. Det här är en variant på ett lyxigt mellanmål som även blir en utmärkt efterrätt. Det är enkelt och går snabbt att göra den här supergoda nyttiga glassen.

Sockerfri nyttig glass med mango

Ingredienser nyttig glass med mango

  • 1 pkt djupfryst mango i bitar (250 gram)
  • 200 gram yoghurt 10 % (jag använde turkisk)
  • Sötningsmedel efter smak, jag tog ungefär 1 msk sockerfritt florsocker från Sukrin. Det är gott, går lätt in i glassen och påverkar inte blodsockret. Samma volym sockerfritt florsocker ersätter vanligt socker. 

När du köper yoghurt till din nyttiga glass är mitt tips att läsa på innehållsförteckningen. En del yoghurtsorter innehåller många olika ingredienser medan andra endast innehåller pastöriserad mjölk och grädde samt yoghurtkultur. Personligen väljer jag en yoghurt med dessa få ingredienser.  Sötningsmedel i glass kan vara svårt att få att gå in tycker jag, och är numera superglad över att ha upptäckt Sukrins sockerfria florsocker. Det är gott, påverkar inte blodsockret och doseras som vanligt (flor-)socker. 

Köp sockerfritt florsocker här

Gör nyttig glass med mango så här:

  • Häll upp den djupfrysta mangon i en mixer.
  • Häll upp yoghurten i mixern.
Om du som jag har en lite äldre mixer, kan det vara bra att vänta några minuter så att mangon får tina lite innan du kör igång mixern, så att den orkar.
  • Mixa tills du får en slät konsistens.
  • Smaka av. Behövs sötningsmedel så tillsätt detta.
Personligen skulle jag kunna äta helt utan sötningsmedel, men resten av familjen tyckte det smakade godare med sötningsmedel, det räckte med en matsked för oss.
  • Ät din supergoda nyttiga glass med mango direkt, den har perfekt konsistens då. Det passar väldigt bra med färsk mynta till, som jag dekorerade med.
  • Eller häll upp i in i en burk och ställ in frysen. Tänk på att ta ut och tina ett tag innan du ska äta i så fall.
Sockerfri nyttig glass med mango

Nyttig glass på djupfryst mango Nyttig glass med mango Nyttig glass med mango går bra att spara i frysen.

Om du gillar vår mangoglass, prova gärna vår blåbärsglass också. Receptet hittar du här:

 

Kolhydratinnehåll - nyttig glass med mango

Mango är en av de mest kolhydratrika frukterna men ett paket på 250 gram räcker till 4 portioner. Det blev 450 gram glass totalt. Djupfryst mango innehåller ungefär 15 g kolhydrat/ 100 gram där 9,3 gram är socker. Det innebär att nyttig glass med mango innehåller totalt 23 gram socker från mango (eller 37 gram kolhydrat). Yoghurt med 10 % fetthalt innehåller 3,4 – 6 gram socker / 100 gram. Jag räknar med 3,4 som det stod på min förpackning. Totalt tillsatt socker från yoghurten: 7 gram Total sockermängd i glassen. 23 + 7 = 30 gram Per 100 gram innehåller glassen 6,7 gram kolhydrat som kommer från sockerarter. Om man räknar 1/4 av glassen till 1 portion, blir det 7,5 gram kolhydrater / portion.

Fetthalt - nyttig glass med mango

Totalt innehåller glassen 20 gram fett, om man använder yoghurt med 10% fetthalt. Det motsvarar 4,4 gram fett per 100 gram eller 5 gram per portion.