Supergoda sockerfria kanelbullar

18 jan. 2020by Marie Fahlin

De här receptet på supergoda sockerfria kanelbullar har vi utvecklat på begäran! Flera personer som bakat våra sockerfria lussebullar har frågat efter ett lika bra recept på sockerfria kanelbullar. Varsågoda, här kommer det!

För bästa resultat rekommenderar vi ett riktigt bra sötningsmedel. Vi rekommenderar Sötningsmedel 1/1 SUKRIN som är kalorifritt, smakar riktigt gott - som vanligt socker, tål värme och doseras i samma volym som strösocker. 

OBS! Det står inte fel i receptet, använd jäst för matbröd och inte söta degar. Den här degen innehåller inte socker.

Ingredienser sockerfria kanelbullar

Receptet ger ungefär 40 st mindre sockerfria kanelbullar.

Deg

  • Ca 14 dl vetemjöl
  • 1 pkt jäst för matbröd (alltså INTE söta degar)
  • 2 krm salt
  • 1,5-2 dl sötningsmedel 1/1 SUKRIN*
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 150 g Kesella lätt
  • 5 dl mjölk

Fyllning

Pensling

  • 1 ägg

* Sötningsmedel 1/1 SUKRIN smakar gott, påverkar inte blodsockret, tål värme och motsvarar samma volym som strösocker. 

 Supergoda sockerfria kanelbullar

Sockerfria kanelbullar, gör så här:

  1. Börja i god tid innan med att ställa ut smöret som ska användas, så det blir rumstempererat.
  2. Mixa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen, dvs smör, sötningsmedel 1/1 SUKRIN och kanel. 
  3. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  4. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över en del av mjölken och rör om. Tillsätt smör i bitar, sötningsmedel 1/1 SUKRIN, salt och kardemumma.
  5. Rör ut Kesella i blandningen.
  6. Tillsätt resten av mjölken.
  7. Används torrjäst blanda istället ner jästen i mjölet. Gör på samma sätt för övrigt.
  8. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
  9. Tillsätt ungefär 13 dl mjöl. Spara resten till utbakningen.
  10. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  11. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  12. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  13. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  14. Bred ut fyllningen på varje kaka.
  15. Rulla ihop kakan till en rulle.
  16. Skär varje rulle i 10 delar och lägg med snittytan uppåt i bullformar.
  17. Sätt på ugnen på 225-250°C, när den första bakplåten är full.
  18. Låt bullarna jäsa under bakduk, det 30 - 40 minuter.
  19. Pensla med bullarna med uppvispat ägg.
  20. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
  21. Låt kanelbullarna svalna på galler under bakduk.

Nu är det bara att njuta av våra supergoda sockerfria kanelbullar! Vi tipsar om att frysa ner de bullar som inte går åt direkt, och ta upp vid behov. Tinar du i mikron blir bullarna nästan som nybakade igen. Supergoda sockerfria kanelbullar

Ungefärligt kolhydratinnehåll / bulle

Vi har räknat med kolhydraterna från 14 dl vetemjöl och 5 dl mjölk. Om man gör 40 bullar innehåller varje bulle ca 15 g kolhydrat. Varje bulle innehåller också ca 4,5 gram fett (från smör).

Lycka till!