Viktigt! Om insulin i värme

by Marie Fahlin

Insulin i värme kan bli katastrof!

Insulinet bör nämligen förvaras mellan 2 och 30 °C, det gäller insulinet som du använder. Insulinet som du inte använder förvaras lämpligen i kylskåpstemperatur (2 - 8 °C). Insulinet ska inte heller förvaras i solen, det är ljuskänsligt. När du påbörjat en ampull insulin håller den som längst i 4 veckor (motsvarande 28 dagar). Idag hoppas, och tror, jag att de flesta som får diabetes eller barn med diabetes blir upplysta om att insulin inte tål värme. Det var inte lika noga när jag fick diabetes för 31 år sedan. Under varma dagar kan insulinet bli förstört av värme även här ”hemma i Sverige”. Även om förmodligen det vanligaste är vid resa till varmare länder.

Mina erfarenheter av insulin i värme

Min start som diabetiker blev som en resande sådan. Efter att ha varit hemma i 3 veckor från sjukhuset åkte jag på skidresa, till Åre i Sverige. Sedan följde diverse långresor, och även kortare resor, i Europa, USA och Kanada i princip varje sommar som jag pluggade, en sommar jobbade jag i USA. På den andra långresan var det värmebölja, något som mitt insulin märkte ännu mer än jag, tyvärr. Jag kan själv tycka det är jobbigt med värme, men insulinet klarade som sagt värmen ännu sämre. På den resan åkte vi hyrbil en del, och mitt reservinsulin låg i resväskan, som låg i bilen hela dagarna. Efter ett par veckor hade jag högt blodsocker hela tiden, trots att jag ökade insulindoserna. Det var mycket svårare att mäta blodsockret på den tiden, så det tog ganska lång tid innan jag upptäckte att insulinet knappast hade någon effekt. Innan dess trodde jag att jag kanske åt fel (vilket också stämde lite grann, någon kolhydratsräkning var det inte heller tal om på den tiden). Jag bytte alltså till mitt reservinsulin. Men istället för att lösa problemet blev det ”nya insulinet” total katastrof! Insulinet i handväskan hade ändå haft hyfsad temperatur, medan reservinsulinet förmodligen hade kokat i resväskan. För att göra en lång historia kort, blev det sjukhus i Kanada för att skaffa nytt insulin. Det är dyrt och tidskrävande att skaffa insulin i ett annat land, även om du förmodligen får ut på försäkringen när du kommer hem.
 I resväskan i bilen blir det mycket varmt, inte bra alternativ för insulinet.

Hur hanterar man insulin i värme?

Efter den här upplevelsen har jag alltid varit extremt noggrann med att hålla insulinet svalt. Den bästa uppfinningen någonsin är FRIO Kylfodral, enligt mig alltså! Ett superenkelt kylfodral, som varken kräver batterier eller tillgång till kylskåp eller frys. Det enda som behövs är tillgång till vatten. Jag bara älskar mina FRIO kylfodral! <3 Kylfodral stäng ytterpåsen

Min starkaste rekommendation är att du har använder kylfodral DUO till pennorna du använder och ett stort kylfodral för reservinsulin och Glukagonspruta. Har du pump tycker jag absolut du ska ha ett stort kylfodral för reservinsulinet och Glucagonsprutan. Har du pump med slang så fungerar kylfodralet för pump till de flesta pumpar, slangen kan till och med viras ihop inuti fodralet. För Omnipod har vi tyvärr inte någon bra lösning ännu. Men poden behöver man ju som tur är, i detta sammanhang, byta ganska ofta. Jag har gjort en bruksanvisning med bilder, på hur man använder Frio Kylfodral.

Vill du ha mer information om hur snabbt värmen stiger i en bil? Svenska Kennelklubben har gjort mycket bra forskning på det här ämnet, i syfte att man inte ska lämna hunden i bilen. Svenska Kennelklubbens arbete kan även användas av oss diabetiker, för insulinet. Även om bilen står i skugga tar det bara 1 timme att komma upp i över 40 °C inuti bilen. Och står bilen i solen går det ännu snabbare. Här kan du läsa hela Kennelklubbens undersökning: https://www.skk.se/sv/uppfodning/tips-rad/transport/Sa-varmt-blir-det-i-bilen/ Ta hand om dig i värmen och njut! Se bara till att insulinet inte blir för varmt! 2017-05-05 Marie Fahlin / Diabetic Designed

Mer info om insulin i värme, användbara länkar:

Så här varmt blir det i bilen: https://www.skk.se/sv/uppfodning/tips-rad/transport/Sa-varmt-blir-det-i-bilen/ Vilken värme tål insulinet, fakta från FASS: http://www.fass.se/LIF/product?userType=0&nplId=19970326000016#handling-life-shelf-storage http://www.fass.se/LIF/product?nplId=20010115000066#handling-life-shelf-storage https://www.fass.se/LIF/product?nplId=20000609000061&userType=0#handling-life-shelf-storage