Sockerfria Lussebullar med sötningsmedel
Hos oss bakar vi inte ofta, men varje år gör vi sockerfria lussebullar med sötningsmedel. Receptet har sitt ursprung i ett gammalt recept från min mormor. I min familj tycker de sockerfria lussebullarna är supergoda och väldigt saftiga, till och med godare än de man köper på konditori.
Det är viktigt att använda sötningsmedel som inte påverkar blodsockret och som tål upphettning. Jag använder numera Sötningsmedel 1/1 SUKRIN, det består av en perfekt blandning av Stevia och erytriol som ger riktigt god smak. Både stevia och erytritol är naturliga sötningsmedel, stevia kommer från busken Sötflockel och erytritol är en sockeralkohol som finns naturligt i vissa bär.
Det kan gå åt mer mjöl än vad det står i receptet, svårt att mäta rätt tycker jag.
Jag brukar faktiskt väga degen, målet är 45 g/bulle. Men ni kanske är mer vana att baka än jag. ;-)
OBS! Det är rätt mängd jäst i receptet, ungefär dubbelt så mycket som i traditionella recept. Det är jästmängden i kombination med Kesella som gör de här sockerfria lussebullarna så goda och saftiga.
Mitt tips är att lägga in sockerfria Lussebullar i plastpåsar så fort det går, och frysa in. Om man värmer de frysta bullarna i mikron känns det precis som nybakade!
Vi har även ett bra recept på glutenfria sockerfria lussebullar här.
Lycka till önskar Marie Fahlin!
Ingredienser Sockerfria Lussebullar:
- 5 dl mjölk
- 2 pkt jäst
- 2 pkt saffran
- 100 g smör
- 1 brk Kesella 1 %
- 1/2 tsk salt
- 2,5 dl Sötningsmedel 1/1 SUKRIN
- ca 1,7 l vetemjöl
- 1,5 dl russin (i degen, valfritt - lägg gärna i vatten några timmar före)
- 1/2 dl russin för garnering
- 1 ägg att pensla med ca 1 tsk strösocker - för att mortla saffran med.
- Ca 1 tsk strösocker att mortla saffran med
Gör sockerfria Lussebullar så här:
- Mortla saffran med lite socker.
- Smält smör och blanda med mjölken, låt blandningen bli varm. Eftersom den ska blandas med (kylskåpskall) Kesella kan den vara lite varmare än vad jästen tål.
- Häll Kesella i degskålen och blanda försiktigt ned mjölkblandningen, så att Kesellan löser upp sig.
- MÄT TEMPERATUREN, max 37°C för färsk jäst och 40°C för torrjäst.
- Rör ner den färska jästen i mjölkblandningen eller blanda ner torrjästen i mjölet.
- Blanda ner allt utom russin i mjölkblandningen .
- Arbeta degen tills den är smidig. Tillsätt russin och blanda in.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut Lussebulllar. Försök få de att väga 45 gram/styck, då blir det ungefär 50 bullar.
- Jäs på plåt under bakduk, ca 15 min.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i 225 i ca 5-8 minuter.
- Låt svalna under bakduk och packa i plastpåsar så fort de svalnat något (så blir de inte torra).
De sockerfria lussebullarna är perfekta att frysa, blir som nybakta om man tinar lite i mikron.
Energiinnehåll Sockerfria Lussebullar med sötningsmedel
Om det blir 50 sockerfria lussebullar av degen innehåller varje bulle ca 17 g kolhydrat, varav 2 gram kommer från russin. Lussebullarna innehåller ca 2,5 gram fett.