Rätt temperatur för insulinet
Vad är rätt temperatur för insulinet? Insulinet måste ha rätt temperatur för att fungera. Insulinet får inte bli under 0 grader eller frysa, då blir det totalt förstört. Blir insulinet för varmt, dvs över 30 grader förlorar det också sin effekt, dock under ett långsammare förlopp. Här kommer tips på hur man undviker att insulinet blir för varmt.
Håll insulinet kallt
Det cirkulerar rykten om att det inte skulle göra så mycket ifall insulinet blir för varmt, att det finns effekt kvar och att man (bara) behöver öka dosen. Eftersom jag själv fått mitt insulin förstört av värme, under en långresa, vill jag verkligen avråda från att gå på den linjen. Jag behövde 3-dubbla mängden insulin för att märka någon effekt överhuvudtaget. Först när jag hade 10-dubblat dosen började blodsockret sjunka på allvar. Alla ens egna säkerhets-spärrar slår till när man ska ta så mycket insulin. Och det är oerhört svårt att dosera rätt mängd. Att ha koll på blodsockret när insulinet fungerar som vanligt är svårt nog, men om det plötsligt tappar effekt är jättesvårt! Tills man skaffat nytt är det dock bättre att försöka med insulin med dålig effekt än att inte ta insulin alls. Se istället till att insulinet inte blir för varmt! Använd i första hand kylfodral under varma förhållanden. Våra kylfodral är enkla att använda och driftsäkra. Vi har tagit fram en bruksanvisning med bilder som du enkelt kan följa.
Har du tillgång till kylskåp, ta med kylskåpstermometer så att du vet att det inte är för kallt i kylskåpet (det ställer till större problem än för varmt i kylskåpet). Ta bara med det insulin du använder under dagen ut.
Du kan också testa temperaturen med InsulinSaver för att se till att det inte är för kallt så det finns risk att insulinet fryser.
Insulin i bilen
Lämna inte insulinet och diabetessakerna i bilen annat än kortare tid. Bilen mycket snabbt varm eller under kalla årstiden - väldigt kall.
Här finns mer information om hur snabbt temperaturen stiger i bilen: