Rätt temperatur för insulinet

Vad är rätt temperatur för insulinet? Insulinet måste ha rätt temperatur för att fungera. Insulinet får inte bli under 0 grader eller frysa, då blir det totalt förstört. Blir insulinet för varmt, dvs över 30 grader förlorar det också sin effekt, dock under ett långsammare förlopp. Här kommer tips på hur man undviker att insulinet blir för varmt.

Håll insulinet kallt

Det cirkulerar rykten om att det inte skulle göra så mycket ifall insulinet blir för varmt, att det finns effekt kvar och att man (bara) behöver öka dosen. Eftersom jag själv fått mitt insulin förstört av värme, under en långresa, vill jag verkligen avråda från att gå på den linjen. Jag behövde 3-dubbla mängden insulin för att märka någon effekt överhuvudtaget. Först när jag hade 10-dubblat dosen började blodsockret sjunka på allvar. Alla ens egna säkerhets-spärrar slår till när man ska ta så mycket insulin. Och det är oerhört svårt att dosera rätt mängd. Att ha koll på blodsockret när insulinet fungerar som vanligt är svårt nog, men om det plötsligt tappar effekt är jättesvårt! Tills man skaffat nytt är det dock bättre att försöka med insulin med dålig effekt än att inte ta insulin alls. Se istället till att insulinet inte blir för varmt! Använd i första hand kylfodral under varma förhållanden. Våra kylfodral är enkla att använda och driftsäkra. Vi har tagit fram en bruksanvisning med bilder som du enkelt kan följa.

Så förlänger du livslängden på ditt kylfodralSkydda insulinet med Frio Kylfodral

 

Har du tillgång till kylskåp, ta med kylskåpstermometer så att du vet att det inte är för kallt i kylskåpet (det ställer till större problem än för varmt i kylskåpet). Ta bara med det insulin du använder under dagen ut.

Du kan också testa temperaturen med InsulinSaver för att se till att det inte är för kallt så det finns risk att insulinet fryser.

Köp din InsulinSaver här

Insulinsaver smart insulintermometer

Insulin i bilen

Lämna inte insulinet och diabetessakerna i bilen annat än kortare tid. Bilen mycket snabbt varm eller under kalla årstiden - väldigt kall.

Här finns mer information om hur snabbt temperaturen stiger i bilen:  Insulinet i bilen kan snabt blir varmt

Insulinet på badrumshyllan

Det behöver inte vara varmt ute som gör att insulinet blir för varmt. Jag råkade vid ett tillfälle lägga min diabetesväska på en hylla i ett hotellbadrum. Det visade sig att det satt en lampa under hyllan som värmde upp hyllan, och på morgonen kändes insulinet nästan kokt. Bara att byta till reserven alltså, men det skar lite i mig eftersom jag vet hur dyrt insulinet är. Det gäller alltså att alltid ha i bakhuvudet ifall temperaturen kan bli över eller nära 30 grader, och försöka hitta sätt att undvika att insulinet blir det.
Frio kylfodral för insulin pennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värmen
Köp nu!
Gluco shots Lift bär citron lime prova på
Bästsäljare
Gluco Shot
Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
Köp nu!