Sockerfria semlor

Det här är ett recept som passar perfekt inför Fettisdagen den 25 februari, nämligen sockerfria semlor! Grunddegen till semmelbullarna kommer från det här receptet på sockerfria kanelbullar. Tillsammans med vår nya sockerfria mandelmassa från Sukrin får du jättegoda semlor som endast innehåller XXX kolhydrater

Grundrecept sockerfria semlor

Receptet ger ca 20 st sockerfria semlor

Ingredienser

  • Ca 7 dl vetemjöl
  • 1/2 pkt jäst för matbröd (alltså INTE söta degar)
  • 1 krm salt
  • 1 dl Sötningsmedel 1/1 SUKRIN
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 75 g kesella
  • 2,5 dl mjölk

Pensling

  • 1 ägg

    Till att fylla semlorna:

    Gör så här:

    1. Börja i god tid innan med att ställa ut smöret som ska användas, så det blir rumstempererat.
    2. Mixa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen.
    3. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
    4. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över en del av mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, sötningsmedel 1/1 Sukrin, salt och nystött kardemumma.
    5. Rör ner Kesella i blandningen.
    6. Tillsätt resten av mjölken.
    7. Används torrjäst blanda istället ner jästen i mjölet. Gör samma i övrigt.
    8. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
    9. Tillsätt ungefär 6 dl mjöl. Spara resten till utbakningen.
    10. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
    11. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
    12. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
    13. Baka ut så du får ungefär 20 st lika stora bullar
    14. Sätt på ugnen på 225-250°C, när den första bakplåten är full.
    15. Låt bullarna jäsa under bakduk, det 30 - 40 minuter.
    16. Pensla med bullarna med uppvispat ägg.
    17. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
    18. Låt semmelbullarna svalna på galler under bakduk.

    Ungefärligt kolhydratsinnehåll per bulle: 15 gram

    Vispa grädde

    Det sista momentet innan semlorna är klara är att vispa grädde.

    Montera semlor!

    Nu är det dags att sätta ihop allt till semlor. Jag tycker det är gott att blanda mandelmassan med lite av den sockerfria semmelbullens inkråm och mjölk, då får man en mildare blandning som till smaken påminner om bagerisemlor. Fast det var inte snyggt på bild, här syns den sockerfria semlan med sockerfri mandelmassa från Sukrin.

    Köp sockerfri mandelmassa

     

    Sockerfria semlor

    Sockerfria semlor

    Prova gärna att baka under helgen och njut på (eller varför inte redan innan) Fettisdagen!

    Om du föredrar att göra egen sockerfri mandelmassa så finns här ett jättebra recept:

    Sockerfri mandelmassa med sötningsmedel och Agavesirap

     

    Lycka till! Marie Fahlin Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed

    Frio kylfodral för insulin pennor
    Bästsäljare
    FRIO kylfodral
    Håller ditt insulin svalt i värmen
    Köp nu!
    Gluco shots Lift bär citron lime prova på
    Bästsäljare
    Gluco Shot
    Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
    Köp nu!