Sockerfria semlor
Det här är ett recept som passar perfekt inför Fettisdagen den 25 februari, nämligen sockerfria semlor! Grunddegen till semmelbullarna kommer från det här receptet på sockerfria kanelbullar. Tillsammans med vår nya sockerfria mandelmassa från Sukrin får du jättegoda semlor som endast innehåller XXX kolhydrater
Grundrecept sockerfria semlor
Receptet ger ca 20 st sockerfria semlor
Ingredienser
- Ca 7 dl vetemjöl
- 1/2 pkt jäst för matbröd (alltså INTE söta degar)
- 1 krm salt
- 1 dl Sötningsmedel 1/1 SUKRIN
- 2 tsk stött kardemumma
- 50 g smör, rumstempererat
- 75 g kesella
- 2,5 dl mjölk
Pensling
- 1 ägg
Till att fylla semlorna:
- ca 3 dl vispgrädde
- Sockerfri mandelmassa SUKRIN
Gör så här:
- Börja i god tid innan med att ställa ut smöret som ska användas, så det blir rumstempererat.
- Mixa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen.
- Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över en del av mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, sötningsmedel 1/1 Sukrin, salt och nystött kardemumma.
- Rör ner Kesella i blandningen.
- Tillsätt resten av mjölken.
- Används torrjäst blanda istället ner jästen i mjölet. Gör samma i övrigt.
- Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
- Tillsätt ungefär 6 dl mjöl. Spara resten till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
- Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
- Baka ut så du får ungefär 20 st lika stora bullar
- Sätt på ugnen på 225-250°C, när den första bakplåten är full.
- Låt bullarna jäsa under bakduk, det 30 - 40 minuter.
- Pensla med bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
- Låt semmelbullarna svalna på galler under bakduk.
Ungefärligt kolhydratsinnehåll per bulle: 15 gram
Vispa grädde
Det sista momentet innan semlorna är klara är att vispa grädde.
Montera semlor!
Nu är det dags att sätta ihop allt till semlor. Jag tycker det är gott att blanda mandelmassan med lite av den sockerfria semmelbullens inkråm och mjölk, då får man en mildare blandning som till smaken påminner om bagerisemlor. Fast det var inte snyggt på bild, här syns den sockerfria semlan med sockerfri mandelmassa från Sukrin.
Prova gärna att baka under helgen och njut på (eller varför inte redan innan) Fettisdagen!
Om du föredrar att göra egen sockerfri mandelmassa så finns här ett jättebra recept:
Lycka till! Marie Fahlin Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed