Jättebra recept på sockerfri glögg

Har du funderat på att göra egen sockerfri glögg? Det är faktiskt inte alls krångligt och glöggen blir jättegod. När du gör din egen glögg bestämmer du hur sött det ska smaka, du kan till och med göra den helt utan socker och sötningsmedel.

Vanlig glögg är ruskigt söt, och innehåller ungefär 15-20 % socker.  Hittar du en lättsockrad innehåller den oftast drygt 10 % socker. En bra jämförelse är med koncentrerad saft. En lättsockrad koncentrerad saft innehåller runt 20 % socker, medan en normalsockrat koncentrerad saft innehåller runt 40-50% socker. En bra jämförelse för oss med diabetes är att glögg med socker ungefär är som att dricka koncentrerad saft utspädd med 1 del vatten.

Vårt tips är att göra sockerfri glögg istället. Den godaste glöggen får du om du låter den stå och dra i några timmar, gärna över natten. Det här receptet är med alkohol, vill någon ha utan alkohol rekommenderar vi att använda alkoholfritt vin som bas. Även om alkoholen avdunstar vid 78 grader C har relativt ny forskning visat att ganska mycket alkohol finns kvar även efter flera minuters kokning.

Man behöver inte använda ett dyrt vin till glöggen. Men välj gärna ett lätt och fruktigt vin hellre än ett tungt och kraftigt.

Sockerfri glögg ingredienser:

75  cl rött vin (vanligen 1 flaska)
2 kanelstänger
några skivor valfri citrusfrukt
5 nejlikor
5 stjärnanis
10 hela kardemummakärnor
2 krm vaniljpulver
sötningsmedel* efter smak (jag använder Ica Sötströ)
skållad och skalad sötmandel och russin till servering

OBS! Det går att använda en påse Glöggkryddor istället för vårt förslag på kryddor, bättre för blodsockret än att avstå.

Sockerfri glögg – gör så här:

1) Krossa alla kryddorna i en mortel och bryt sönder kanelen.
2) Lägg alla kryddor, vaniljpulver och citrusskivorna i en kastrull och häll på vinet.
3) Värm till ca 50 grader och ta bort från värmen.
4) Låt stå i minst 1 timme men gärna över natten.
5) Sila bort kryddorna.
6) Tillsätt sötningsmedel och smaka av. Börja gärna med en mindre mängd och häll i så mycket du tycker det behövs. Förutom den egna smaken beror det på vilket vin som används. Ett tips är att hälla upp 0,5 dl sötningsmedel och hälla i lite i taget. I många glöggrecept används 0,5 – 1 dl socker. En del sötningsmedel löser upp sig bättre i varm vätska, vänta då med att smaka av tills du ska värma glöggen.
7) Värm till dricktemperatur och servera med mandel och russin.
8) Använd skållad och skalad mandel, det går att köpa i butik ifall du inte gör den själv. Annars lossnar skalen i den varma glöggen, inte så gott.
9) Njut! Bjud gärna våra supergoda sockerfria lussebullar till. Finns även i en bra glutenfri variant.
* Utan kolhydrater och med samma volym som strösocker.

sockerfri glögg

Sockerfri glögg kolhydrater

Vi har räknat med att rödvinet innehåller 3 % socker, en vanlig halt för viner både med och utan alkohol. I princip är det bara sockerhalten i vinet man behöver ta hänsyn till och russin vid servering. 1 dl sockerfri glögg innehåller ca 3 gram socker / kolhydrat samt kolhydrater från valfri mängd russin.

Här hittar du recept på supergoda och saftiga lussebullar utan socker.
Jul med diabetes - socker- och glutenfritt
Recept på glutenfria sockerfria lussebullar hittar du här. Tips – baka gärna de glutenfria i annan form än lussebullar med gluten. Ifall du bakar flera varianter.

 

Lycka till!

Marie Fahlin

Typ 1 diabetes sedan -86 och diabetesmamma sedan -08.

Visningar:(1978)